Мишел Уелбек
Елементарните частици

Автор
Мишел Уелбек
Заглавие
Елементарните частици
Тип
роман
Националност
Френска
Език
Български
Поредност на изданието
първо
Преводач
Красимир Петров, Георги Борисов
Език, от който е преведено
Френски
Година на превод
2010
Редактор
Александра Велева
Редактор на издателството
Георги Борисов
Художник
Яна Левиева
Коректор
Мери Великова
Издател
„Факел експрес“
Град на издателя
София
Година на издаване
2010
Адрес на издателя
1000, пл. „Славейков“ 11
Носител
хартия
Печатни коли
23
Формат
16/60×90
Брой страници
368
Подвързия
мека
Цена
15 лв.
ISBN
978-954-9772-71-5
Анотация
Автор на няколко поетични и есеистични книги, Мишел Уелбек (1958) се налага като един от водещите днес френски писатели с романите си „Разширяване на сферите на борба“ (1994), „Платформа“ (2001), „Възможност за остров“ (2005). Световна известност му носи романът „Елементарните частици“ (1998), който се продава в петстотинхиляден тираж само във Франция и е номиниран за наградата „Гонкур“. Книгата е преведена в цял свят и филмирана от германския режисьор Оскар Рьолер през 2006 г.
М. Уелбек е носител и на авторитетните литературни награди „Тристан Цара“ (1992), „Флор“ (1996), „Ноември“ (1998), международната „Дъблинска литературна награда IMPAC“ (2002). „Ентералие“ (2005).
За новия си роман „Карта и територия“ (2010) писателят е удостоен с най-престижната френска литературна награда „Гонкур“.
Рекламни коментари
Нещо се случи с езика. Един духовен 11 септември, за който сякаш малцина си дадоха точна сметка. „Какво правехте в деня, когато излезе романът „Елементарните частици“?“ — би трябвало да се питаме, както се питаме за атентата срещу Кулите близнаци.
Нувел Обсерватьор

Болезнен и натрапчив, богат и предизвикателен, романът за Частиците ни удивлява не само с идеите си, но и с портрета на едно общество — на едно човечество, което е загубило всякаква способност за връзка.
Индипендънт

Уелбек отново и отново дълбае под обичайната пошлост, за да разкрие неовладените и твърде неудобни чувства, които често се боим да си признаем. Горчивината му е на разочарован идеалист. Може и да не се съгласите с Уелбек и неговата безпощадно мрачна картина на обществото и човешката природа. Но романът ще ви накара въпреки всичко да преоцените убежденията си, а именно това е стимулиращото предизвикателство на литературата. Книгата е смела и прекрасна.
Съндей Телеграф
Съдържание
Съдържание

Пролог 5

Част първа
Изгубеното царство 9

Часш Втора
Странни моменти 105

Част трета
Емоционална безпределност 305

Епилог 353
Бележки за изданието, от което е направен преводът
© Michel Houellebecq
LES PARTICULES ELEMENTAIRES. 1998
Въведено от
ventcis
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии
Чужди рафтове

Корици 0