Иън Макюън
Изкупление

Автор
Иън Макюън
Заглавие
Изкупление
Тип
роман (не е указано)
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Преводач
Ангел Игов
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2009
Редактор
София Кранц
Художник
Стефан Касъров
Коректор
Любов Йонева
Предпечатна подготовка
Васил Попов
Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2009
Адрес на издателя
ул."Иван Вазов " №36
Печат
„Симолини“
Носител
хартия
Излязла от печат
02 юли 2009
Печатни коли
23
Формат
84/108/32
Брой страници
368
Подвързия
мека
Цена
14,00
ISBN
978-954-529-698-7
УДК
820-31
Анотация
В най-горещия ден от лятото на 1935 г. тринайсетгодишната Брайъни вижда как по-голямата й сестра Сесилия съблича дрехите си и се гмурва във фонтана в градината на тяхното имение. До фонтана, наблюдавайки, стои нейният приятел от детските години Роби, завърнал се наскоро, също като Сесилия, от следването си в Кеймбридж.
Още преди края на деня животът и на тримата ще се е променил безвъзвратно. Роби и Сесилия ще са прекосили граница, която дори не са си представяли в началото, и ще са станали жертва на въображението на по-малкото момиче. Брайъни ще е станала свидетел на мистериозни събития и ще е извършила престъпление, което цял живот ще се опитва да изкупи. „Изкупление“ е най-доброто постижение на Макюън. Брилянтно и изключително грабващо в своето описание на детството, любовта, войната, Англия и нейните класови разслоения, а в центъра му е едно дълбоко — и дълбоко затрогващо — изследване на срама и прошката, на изкуплението и трудното покаяние.
Информация за автора
Иън Макюън (р. 1948) — най-награждаваният английски писател и безспорно един от най-талантливите европейски творци — е автор на десетина романа, сред които „Откраднатото дете“, „Амстердам“, „Невинният“, „Изкупление“, „Неумолима любов“ (ИК „Колибри“ — 2005). Още първият му сборник с разкази е отличен с наградата „Съмърсет Моъм“. Следват три награди, сред които и „Букър“, за която Макюън е номиниран четири пъти последователно. А романът „Изкупление“ получава 4 награди — истински рекорд. „Събота“ (ИК „Колибри“ — 2007) също е номиниран за „Букър“ и е отличен с една от най-старите и престижни британски награди за литература, „Джеймс Тейт Блак Мемориал Прайз“. Много от произведенията на Макюън са филмирани.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Ian McEwan
Atonement (2001)
Въведено от
dao
Създадено на
Обновено на
Източници
Анотация - сайта на издателя.
Информация за автора - сайта на Хеликон.
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Промени

Корици 2