Стивън Кинг
Бурята на века

Автор
Стивън Кинг
Заглавие
Бурята на века
Тип
роман
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Хорър
Жанр
Мистичен трилър
Теми
Екранизирано
Преводач
Адриан Лазаровски
Език, от който е преведено
английски
Художник
Vegadsl
Технически редактор
Симеон Айтов
Коректор
Соня Илиева
Оформление на корица
Милена Ковачева
Предпечатна подготовка
Ибис
Издател
Ибис
Град на издателя
София
Година на издаване
2014
Печат
„Симолини“
Носител
хартия
Печатни коли
26,50
Формат
60/90/16
Брой страници
424
Подвързия
мека
Цена
15,90 лв.
ISBN
978-619-157-069-0
УДК
820(73)-293.7
Анотация
„Бурята на века“ нагледно демонстрира и извежда на преден план една от най-силните страни на Кинг като разказвач — драматургичното му майсторство. Талантът му блести най-силно в пресъздаването на човешките взаимоотношения в сравнително затворени общности, където Краля подлага на безжалостна дисекция междуличностните отношения и добавя уникално социалнопсихологическо измерение към жанра на свръхестествения ужас.

За първи и единствен път в забележителната си кариера Стивън Кинг ни представя история, създадена специално за телевизията. Но както самият Майстор споделя: „БУРЯТА НА ВЕКА не е нито тв драма, нито минисериал. Това е истински, пълнокръвен роман, реализиран в малко по-различна форма“.

Добре дошъл на остров Литъл Тол, верни читателю. Бил си тук и преди. Помниш Долорес Клейборн… и какво се случи по време на онова слънчево затъмнение, нали? Сега обаче не е лято, а зима… а зимите на острова не са като на континента. Тук яростта на стихиите е невъобразима, а ветровете са ураганни. Задава се страшна буря — синоптиците я наричат бурята на века, — която напълно ще изолира Литъл Тол от материка, оставяйки го без чужда помощ в съдбовния момент. Снегът е красив; снегът е смъртоносен; снегът е като призрачен воал, под който дебнат ужасяващи тайни… Снегът обаче ще се окаже най-малкият проблем на островните жители, защото в разгара на бурята при тях ще се яви зловещ странник. Пришествието му е белязано от брутално убийство; той знае най-мрачните им тайни; пробужда звяра в изтерзаните им души… и ги изправя пред чудовищен избор, който трябва да направят съвсем сами. Избор, след който никой вече няма да е същият.

И критици, и фенове са единодушни, че „Бурята на века“ е една от най-добрите екранизации на Стивън Кинг. Време е да се уверите, че книгата е още по-добра. Прочетете я и се насладете на историята в пълния й блясък — във вида, в който е била първоначално замислена от Краля, обогатена от всички онези детайли, които по една или друга причина не са намерили място във филма.
Информация за автора
„Пиша за малки градчета навярно защото и аз самият съм израснал в малко градче, и почти всичките ми истории за малки градчета — като Джирусълъмс Лот, Касъл Рок или Дери — дължат много на Марк Твен («Човекът, който поквари Хадлибърг») и Натаниел Хоторн («Младият стопанин Браун»). Никъде другаде в Америка обаче няма тъй тясно обвързани и сплотени общества като тези от крайбрежните островчета на щата Мейн. Хората там са свързани помежду си от традиции, ситуации, общи интереси, религиозни обичаи и работа — винаги тежка и понякога опасна. Но дали сплотяването всеки път води до всеобщото благо? Дали идеята за «обединената общност» винаги сгрява сърцата… или се случва и да вледени кръвта?“
— Стивън Кинг
Съдържание
Бележка на автора . . . 5
Въведение . . . 7
Първа част. Линож . . . 27
Втора част. Бурята на века . . . 165
Трета част. Разплата . . . 297
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Storm of the Century: An Original Screenplay
by Stephen King
Въведено от
vesi_libra
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници
Промени
Чужди рафтове

Корици 4