Рю Мураками
Децата от гаровия сейф

Автор
Рю Мураками
Заглавие
Децата от гаровия сейф
Издателска поредица
Отвъд №23
Тип
роман
Националност
японска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Преводач
Мая Милева
Език, от който е преведено
японски
Година на превод
2013
Редактор
Дарин Тенев
Коректор
Мая Любенова
Оформление
Георги Калев
Предпечатна подготовка
Студио Стандарт ЕООД — Пловдив
Издател
Жанет-45
Град на издателя
Пловдив
Година на издаване
2013
Адрес на издателя
бул. „Александър Стамболийски“ №9
Печат
Полиграфически комплекс Жанет 45 — Пловдив
Носител
хартия
Печатни коли
36
Формат
60/84/16
Брой страници
572
Подвързия
мека
Цена
17.99
ISBN
978-954-491-971-9
УДК
895.6-31
Анотация
Тя махна тънкия найлон, с който беше покрила лицето му, постла две кърпи на дъното на един кашон, сложи бебето вътре и го запечата с дебело тиксо, след което го завърза и с канап. Отгоре и отстрани на кашона с големи букви написа измислено име и адрес. Приключи с гримирането си и започна да си облича рокля на капки, но набъбналите от кърмата ѝ гърди отново я заболяха и както стоеше изправена, тя ги разтри с дясната си ръка, без да си направи труда да избърше белезникавата течност, която прокапа на килима. След това си обу сандали и излезе от апартамента с кашона в ръце. Докато махаше на едно такси, тя се сети за дантелената покривка, която скоро щеше да доплете, и реши да сложи върху нея саксия с мушкато. Главата ѝ се замая от жегата. По радиото в таксито съобщиха, че от рекордните горещини вече са починали шестима души, повечето възрастни или болни. Жената слезе на гарата, пъхна кашона в едно от най-задните гардеробчета, уви ключа в дамска превръзка и го изхвърли в тоалетната, след което побърза да напусне задушната, прашна гара. В един универсален магазин изпуши няколко цигари, докато потта ѝ пресъхна, и си купи чорапогащник, белина и лак за нокти. Изгаряше я неутолима жажда и след като изпи чаша портокалов сок, отиде в тоалетната, където се зае старателно да лакира ноктите си с току-що купения лак.
В момента, когато жената довършваше палеца на лявата си ръка, полумъртвото бебе в тъмния кашон започна обилно да се поти.
Информация за автора
Рю Мураками е роден през 1952 г. в град Сасебо, префектура Нагасаки. Той е един от най-популярните и противоречиви съвременни японски автори, своеобразен enfant terrible на постмодерната японска литература.


Още първият му роман — Почти прозрачно синьо (1976), история за група младежи, изгубили чувството за смисъл и потъващи все по-дълбоко в спирала от наркотици, рок музика и безразборен секс — печели едно от най-престижните литературни отличия в Япония, наградата Акутагава, и продава повече от милион екземпляра.

През 1980 г. излиза „Децата от гаровия сейф“, който печели наградата Нома и е приет радушно от читатели и критика. Той циментира репутацията на Мураками като майстор на кинематографичното пресъздаване на разрушителния гняв и обезверението на едно поколение, търсещо своята идентичност в общество, в което колективното начало винаги е било поставяно над личното.

През 80-те и 90-те години на миналия век Мураками се утвърждава като един от водещите литературни авторитети в Япония. Председател е на не едно литературно жури. Автор е на повече от двайсет книги. Носител е на почти всички престижни литературни награди в Япония.

Рю Мураками е истинска ренесансова личност: освен като писател и литературен критик, той има успешна кариера в киното като режисьор и сценарист. Освен това е барабанист в рок група и води свое телевизионно шоу.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
COIN LOCKER BABIES
Copyright © 1980, Ryu Murakami
All Rights Reserved
Въведено от
dijon
Създадено на
Обновено на
Промени

Корици 2