Ричард Русо
Емпайър Фолс

Автор
Ричард Русо
Заглавие
Емпайър Фолс
Националност
Американска
Език
български
Поредност на изданието
Първо
Категория
Съвременни романи и повести
Преводач
Йордан Костурков
Език, от който е преведено
Английски
Редактор
Радостин Желев
Отговорен редактор
Светлана Минева
Коректор
Милена Братованова
Оформление на корица
Любомир Пенов
Предпечатна подготовка
Мирослав Стоянов
Издател
Сиела Норма АД
Град на издателя
София
Година на издаване
2013
Адрес на издателя
бул. „Владимир Вазов“ 9
Печат
Абагар АД
Носител
хартия
Печатни коли
37,75
Формат
60/90/16
Брой страници
604
Подвързия
Мека
Цена
19 лв.
ISBN
978-954-28-1135-0
Анотация
Двайсет години Майлс Роби приготвя хамбургери в грил-бар „Емпайър“. Тази работа го е лишила от колежанско образование и самоуважение. Защо не се откаже от нея, кой и какво го задържа? Може би прекрасната му, чувствителна дъщеря Кристина, която се нуждае от помощта му, за да оцелее в местната гимназия. Или Джанин, която скоро ще стане бивша съпруга на Майлс, захванала се с неприлично суетния собственик на фитнес клуб. Или може би го задържа Франсин Уайтинг, на която принадлежи всичко в градчето, като „всичко“ включва и самия Майлс.
В Емпайър Фолс Ричард Русо прониква в същността на онази Америка, която е населена с дребни собственици, работници на надница и занаятчии, към които той се отнася с хумор, съчувствие, търпение и разбиране.
Информация за автора
РИЧАРД РУСО (р. 1949 г.) е автор на романи, разкази, филмови сценарии; преподавател по литература. Роден е в Джонстаун, Ню Йорк, но като дете живее в Гловърсвил. Получава бакалавърска и магистърска степен по изкуство и докторска степен по философия от университета в Аризона. Преподава в катедрата по английски в университета Карбъндейл в Южен Илиной, когато е издаден първият му роман Мохикан (1986). Повечето от произведенията му имат автобиографичен характер, авторът се позовава на моменти от живота си в Ню Йорк и на преподавателската си работа в колежа Колби, където се пенсионира.
Сега живее и пише в Камдън, Мейн. Ричард Русо и съпругата му Барбара прекарват зимите в Бостън. Имат две дъщери — Кейт и Емили.
Рекламни коментари
С Емпайър Фолс Ричард Русо утвърждава репутацията си на един от най-убедителните и страстни разказвачи. През 2002 г. романът получава наградата Пулицър за художествена литература, а три години по-късно е екранизиран от режисьора Фред Шепизи. Участват Ед Харис, Пол Нюман, Хелън Хънт, Филип Хофман, Джоан Удуърд, Робин Райт, Ейдън Куин.

„Русо е един от най-добрите майстори на романа.“
Ню Йорк Таймс Бук Ревю

„В историята на американската литература може да се окаже, че Ричард Русо е написал последния голям роман на XX век.“
Крисчън Сайънс Монитър
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Copyright © 2001 by Richard Russo
Empire Falls
Въведено от
ventcis
Създадено на
Обновено на
Чужди рафтове

Корици 2