Шон Карол
Частица на края на Вселената

Автор
Шон Карол
Заглавие
Частица на края на Вселената
Подзаглавие
Как търсенето на Хигс-бозона ни доведе до прага на един нов свят
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Научнопопулярна литература
Жанр
Научнопопулярна литература

Преводач
Владимир Божилов
Година на превод
2014
Редактор
Людмила Петрова
Оформление на корица
Деница Трифонова
Компютърна обработка
Андрей Козарев
Предпечатна подготовка
Изток-Запад

Издател
Изток-Запад
Град на издателя
София
Година на издаване
2014
Адрес на издателя
бул."Цариградско шосе" №51
Печатница
Изток-Запад

Носител
хартия
Дадена за набор/печат
март 2014
Излязла от печат
март 2014
Печатни коли
24
Формат
16/60/90
Брой страници
384
Подвързия
твърда
Цена
23.00лв.

ISBN
619152374-2, 978-619-152-374-0

Анотация
Според мнозина бозонът на Хигс е най-големият пробив в разбирането ни за Вселената след разделянето на атома. Това е ключът към отговора на въпроса защо частиците имат маса и как изобщо е възможно да се образуват атомите. След девет милиарда долара и десетилетия усилена работа от над шест хиляди изследователи, участващи в Големия адронен ускорител в Швейцария, през 2012 г. учените най-сетне успяха да открият тази неуловима частица. Търсенето на отговор, започнато от философите-атомисти в Древна Гърция преди повече от 2500 години, достигна до драматична повратна точка, която ще остане в историята.
Известният писател и физик от Калифорнийския технологичен институт Шон Карол завежда читателя зад кулисите на Големия адронен ускорител на частици в европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН. Ще се запознаете с теоретиците, инженерите и експериментаторите, докато авторът ви разкрива науката зад бозона на Хигс, добил популярност като „Частицата бог“.
Какво му е толкова специалното на Хигс-бозона? Без него не бихме могли да разберем защо елементарните частици имат маса, обяснява красноречиво Карол. С него разполагаме с последното парче от пъзела на обикновената материя – атомите и силите, създаващи и отговорни за всичко около нас: от ДНК до глобалното затопляне. Днес вече сме отворили вратата към една необикновена реалност: изумителния свят на тъмната материя и отвъд нея. Откриването на бозона на Хигс е истински триумф на човешката страст за знание и води до нова ера в изследването на Космоса.
В „Частица на края на Вселената“ Шон Карол разкрива по невероятен начин как жаждата за знание на човечеството доведе до най-великото научно откритие на нашето време.

Въведено от
taniya
Създадено на
Обновено на

Връзки в Мрежата
Библиотеки
Промени
...

Корици 2