Мишима Юкио
Пролетен сняг

Автор
Мишима Юкио
Заглавие
Пролетен сняг
Издателска поредица
Съвременна класика
Авторска серия
Морето на плодородието №1
Други автори
Клео Протохристова (предговор)
Тип
роман
Националност
японска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Исторически романи и повести
Жанр
Военни

Преводач
Дора Барова
Език, от който е преведено
японски
Година на превод
2012
Редактор
Братислав Иванов
Рецензент
Клео Протохристова
Коректор
Красимира Ангелова
Библиотечно оформление
Димитър Келбечев
Предпечатна подготовка
Васил Киров

Издател
Летера
Град на издателя
Пловдив
Година на издаване
2012
Адрес на издателя
ул. Родопи 62, 4000
Печатница
„Мултипринт“ — Костинброд

Носител
хартия
Брой страници
448
Подвързия
твърда
Цена
19.95

ISBN
978-954-516-953-3
УДК
895.6-31

Анотация
„Пролетен сняг“ е самостоятелен и завършен роман. Действието в романа се развива в Токио през 1912 г. сред затвореното общество на иммперския двор и старата аристокрация — свят, в който започват да се промъкват външни хора — богати и жизнени фамилии, необременени от традициите, което ги превръща в силни претенденти за социална и политическа власт. Семейство Мицугае принадлежи именно към този зараждащ се нов елит. Заради амбициите на родителите синът е отгледан в изисканото семейство Аякура, което принадлежи към изчезващата аристокрация. Това възмъжаващо момче се раздира от противоречията на сблъсъка между традиционните ценности и настъпващите промени. Той страстно обича и с привидно същата страст мрази Сатоко — изтънчената и смела дъщеря на семейство Аякура. Той изгаря от желание по нея и в същото време я отблъсква, съзнанието му е като парализирано. Но шокът от нейния годеж с един от принцовете му разкрива силата на чувствата, които изпитва към Сатоко, и го тласка към една неизбежна и обречена любов.

Великолепното пресъздаване на миналото, схващането за преходността на красотата и щастието, умелото дирижиране на културни феномени и отделни човешки съдби прави „Пролетен сняг“ един от основополагащите романи в японската литература. С появата и на останалите книги от тетралогията, които отразяват социалния, естетически и морален анализ на Мишима за живота в Япония до 60-те години на XX век, последното му произведение се превръща в шедьовър на един от най-гениалните писатели на нашето време.
Информация за автора
Юкио Мишима (1925–1970) е един от най-значителните и най-коментирани японски писатели на ХХ век. Завършва право в Токийския университет, но скоро след дипломирането си се отдава изцяло на писателските си занимания. Автор е на 40 романа, пише поезия, есета и съвременни Кабуки и Но пиеси. Мишима е номиниран два пъти за Нобеловата награда за литература. Критиката го утвърждава като емблематична фигура на японската култура от десетилетията след Втората световна война. Наричат го японският Хемингуей, сравняват го с Джойс, преводи на творбите му се издават буквално по целия свят, а драматургичните му произведения се играят на най-престижните сцени.
Рекламни коментари
Мишима е като Стендал в своите прецизни психологически анализи и като Достоевски в неговото изследване на тъмните разрушителни личности.
Christian Science Monitor

„Морето на плодородието“ е литературно наследство от величината на Пруст.
National Review

Четенето на „Пролетен сняг“ е литературно пиршество, което предлага както магията на превъзходно изградена сюжетна интрига, така и пищното обилие от интра- и интертекстуални съотносимости, които провокират възприемането на прозаичния текст като поетичен.
Клео Протохристова
Бележки
Авторът може и да се срещне изписан като Юкио Мишима.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
HARU NO YUKI
The Heirs of Yukio Mishima, 1969

Въведено от
dijon
Създадено на
Обновено на

Промени
...

Корици 2