Айн Ранд
Атлас изправи рамене • Трета част

Записът е непълен. (липсва задна корица и номерация на страници)

Автор
Айн Ранд
Заглавие
Атлас изправи рамене
Заглавие на том
Трета част
Подзаглавие
А е А
Издателска поредица
Колекция „Айн Ранд“
Тип
роман
Език
български
Категория
Съвременни романи и повести
Преводач
Петьо Ангелов
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2009
Редактор
Искра Ангелова
Издател
ИК Мак, Изток-Запад
Град на издателя
София
Година на издаване
2009
Носител
хартия
Брой страници
624
Подвързия
мека
Цена
25,00
Анотация
Третата част на опус-магнума на Айн Ранд е озаглавена „А е А“ и символизира онова, което тя като един от най-влиятелните философи на XX век нарича „закон за тъждеството“. Тук всички привидни противоречия са открити и разрешени от Дагни Тагарт и Ханк Риърдън; Дагни открива любовта на живота си; Джон Голт произнася знаменитата си тричасова реч по радиото; Атлантите се присъединяват към неговата стачка, произнасяйки: „КЪЛНА СЕ В ЖИВОТА СИ И В ЛЮБОВТА СИ КЪМ НЕГО, ЧЕ НИКОГА НЯМА ДА ЖИВЕЯ ЗАРАДИ ДРУГ ЧОВЕК, НИТО ЩЕ ИСКАМ ДРУГ ЧОВЕК ДА ЖИВЕЕ ЗАРАДИ МЕН“. Умиращият свят възкръсва.
„Атлас изправи рамене“ не е пророчество за неизбежно унищожение; той е манифест за начина, по който можем да го избегнем, ако се променим.
Романът „Атлас изправи рамене“ е структуриран в три основни части, всяка от които се състои от десет глави. Частите и главите имат заглавия, които са носители на няколко пласта от значения.
Всяка една от трите части е наречена по законите на логиката на Аристотел.
Първата част е озаглавена „Не им противоречи“ и съответно първата третина от книгата сблъсква двама отлични бизнесмени, Дагни Тагарт и Ханк Риърдън — а с тях и читателя — с поредица от привидни противоречия и парадокси, без видими логични решения.
Втората част, озаглавена „Дали-или“, се фокусира върху борбата на Дагни Тагарт да разреши една дилема: дали да продължи битката за спасяване на бизнеса си или да се откаже.
Третата част носи заглавието „А е А“ и символизира онова, което Ранд нарича „закон за тъждеството“ и тук всички привидни противоречия биват открити и разрешени от Дагни и Риърдън, а с тях — и за читателя.
Разказът се води основно от гледната точка на Дагни, красива и невероятно компетентна жена, оперативен директор на най-голямата железопътна компания в страната — „Тагарт трансконтинентал“. Основната сюжетна линия описва опитите на Дагни да разбере причината за на пръв поглед необяснимото рухване на железопътната й компания и на индустриалната цивилизация, и едновременно с това упоритото, отчаяно търсене на двама непознати мъже. Единият е изобретателят на изоставен двигател, който е толкова революционен, че би могъл да промени света; другият е мистериозна фигура, който като някакъв извратен Хамелински свирач сякаш нарочно се е посветил на това да отнема от обществото най-способните му и талантливи хора; невидим унищожител, който, както смята тя, „източва мозъците на света“.
Съдържание
Първа глава. Атлантида…9
Втора глава. Утопия на алчността…76
Трета глава. Антиалчност… 158
Четвърта глава. Антиживот… 218
Пета глава. Пазачи на братята си…274
Шеста глава. Концертът на освобождението… 344
Седма глава. „Говори Джон Голт“… 392
Осма глава. Егоистът… 495
Девета глава. Генераторът… 566
Десета глава. В името на най-добрите сред нас… 593
Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на

Корици 1