Алекс Болдин
Вратата на Акер

Автор
Алекс Болдин
Заглавие
Вратата на Акер
Други автори
Красимир Бачков (анотация), Борислав Гърдев (анотация)
Тип
сборник разкази
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременна българска проза: разкази и новели
Жанр
Съвременна проза (XXI век)
Теми
Социален реализъм, Нова българска литература (кр. на XIX-XXI в.)

Редактор
Ася Чаушева
Оформление на корица
Алекс Болдин
Предпечатна подготовка
Алекс Болдин

Издател
Издателство „Микротест“ ООД
Град на издателя
Враца
Година на издаване
2016
Адрес на издателя
ул. Река Лева 54
Печатница
Печат „Микротест“ ООД

Носител
хартия
Печатни коли
8
Формат
60×90/16
Брой страници
128
Подвързия
мека

ISBN
978-619-7335-00-2
УДК
886.7-32

Анотация
Когато Алекс Болдин ми се обади с молба да напиша нещо за дванадесетия му сборник с разкази, приех, без да се замисля. Напоследък той пише доста по-малко като обем, но написаното си струва! Бях се прибрал от работа уморен, седнах пред компютъра и зачетох „Вратата на Акер“. След първите изречения забравих проблемите от деня и неусетно се пренесох в света на героите му. Години по-рано ми се случваше понякога да седя на чаша вино с друг голям български писател — Ангел Веселинов и той да ми разказва кротко и увлекателно измислени и действителни истории. За жалост, той вече не е между нас, но хубаво е, че таланти като Алекс продължават приказния свят на думите.
Като майстор-разказвач Алекс не натрапва нито героите, нито собствения си поглед върху обикновените случки от живота на българина през последните години. Дори при разкази, гравитиращи с мистиката, думите на Лило за иманярските му премеждия звучат нормално и неволно те карат да се питаш дали пък не е истина цялата история. Често използваният от автора литературен похват „разказ в разказа“ ни прави съпричастни към тежката съдба на гордия родопчанин Кара Кольо. Бягайки от нищетата и самотата, неразделен с най-скъпото си — гайдата, той успява в една необикновена търговия с магарета, намира и сродна душа, в лицето на македонката Калина, благодарение на прекрасната народна песен „Девойко, мари хубава“. Животът, разбира се, залага капани и може да промени и най-смелите планове на хората. Това разкрива много умело Алекс Болдин и с една почти фолклорна философия ни поднася крайните, неприятни развръзки с прости думи и голяма човещина — „Коледна звезда“, „Интернет клуб“, „Амбулантният търговец“, „Добротата в теб“. В други разкази авторът върви по ръба на битовизма, но с чувство за хумор и дори известна доза оптимизъм успява да изведе героите си над скучните клишета на деня, над мизерията, болестите, безработицата и самотата — „Сънят е сладко нещо“, „Творецът на мартеници“ или „Кулинарен естет“.
Несправедливостта в държавата, партийните кражби и извращения, тарикатите, заработващи в чужбина, болни, отчаяни мъже и жени, са представени от автора открито, незавоалирано и ясно, както всъщност трябва да се говори за всички недъзи на днешното, продънено от неправди псевдообщество. В това отношение Болдин реже като остър нож и дори с угрозата да вгорчи и без това трудния ден на сегашния българин, успява да посочи лошото, пошлото и нечовешкото! А от това несъмнено има нужда! При толкова словоблудство в масмедиите, размиване на права и отговорности, липса на критерии за добро и зло, ако не писателят, кой би го сторил?
Не се съмнявам в успеха на тази книга! Тя е пълна с нещо, което отделя добрия писател от посредствения — човещината!
Красимир Бачков

Алекс Болдин пише леко и увлекателно.
Такъв е и в новата си, дванадесета книга, в която ползва като стимул материали от Интернет — „Сънят е сладко нещо“ и от направили му впечатление документални филми — „Амбулантният търговец“.
Не се захваща с теми, които не познава или не би разработил успешно и убедително.
Всичко при него е преживяно, видяно, чуто, прочетено и осмислено.
Историите му са автентични, правдиви, жизнени, достоверни.
Дори когато пише най-трудния вариант на разказ — коледния — неговият е вариация на тъжно-нежна, но правдива приказка — „Коледна звезда“…
Героите му са обикновени хора, смачкани българи от миманса и мълчаливото мнозинство, измамени през прехода, излъгани в надеждите си, без перспективи и мечти, водещи жалко съществуване за едното оцеляване — „Интернет клуб“, „Болката в нас“.
Малки хора, но симпатични — като при Чехов и Мопасан, както при Радичков с неговата наблюдателност и дяволит поглед към окръжаващата го действителност…
Болдин знае от кои класици да се учи, какво да попие от тях, но да продължи уверено и напористо по свой път, изграждайки свой свят, стил, образи, конфликти и сюжети.
Притежава неподправено демократично мислене и усет за справедливостта и когато е необходимо недвусмислено го демонстрира — „Възмездието“
Страстен поклонник е на истината за исторически събития и факти и е готов да предлага и иконоборчески версии на прочути събития като гибелта на Ботев — „Копчето“.
Познава вътрешния свят на животните, умее да ги експонира с няколко щрихи и да бъде анималист с въздействащата сила на Елин Пелин — „Сакатлъци“, „Хищници“.
Пробва се и във фантастиката — „Вратата на Акер“.
Експонира провинциална северозападна България и Враца в частност с много любов, с усет и вкус към детайла, като често разказите — в обем до 5 страници звучат като тъжни балади и елегии за отминали дни и пропилени надежди.
Но чудно, в тези разкази песимизмът отсъства — тържествува светла надежда, смях през сълзи, вяра във възможностите, иронично-присмехулен поглед към действителността, желание да се живее — напук на обстоятелствата и въпреки жестоките ограничения на заобикалящия ни свят е налице неизбежен оптимизъм — стаен, скромен, но неунищожим.
Майсторски обрисувани и запомнящи се са неговите персонажи, особено женските образи — силни, волеви, хитри, прагматични и често доминиращи над мъжките.
Сборникът „Вратата на Акер“ се чете на един дъх, като откровение.
Той е добре композиран и премислен, без случайни и слаби хрумки.
За мен това е равносметка на един изминат творчески път.
И знак за креативните възможности на Алекс Болдин.
Пожелавам му творческо дръзновение и да ни зарадва с нови, още по-хубави творби.
Борислав Гърдев
Информация за автора
Алекс Болдин е роден на 17.09.1948 г. в гр. Враца. По професия е електроинженер. Учил е в Техническия университет — София. Автор е на сборниците с разкази: „Мечтата на Моцарт“, „Океан от щастие“, „Нощен полет за Дакар“, „В тишината на есенната мъгла“, „Слънчогледи“, „Влак по терлици“, „Моят приятел от Бронкс“, „Песента на токачката“, „Холандският часовник“, „Спомени от края на света“, „Полетът на гълъба“, „Вратата на Акер“.
Създател е на литературните сайтове „Български разкази“ и „Разказите“.
Негови разкази са публикувани в литературните портали „Литернет“ и „Буквите“, литературните сайтове „Откровения“, „Хулите“, „Двуезична библиотека“, „Сандхи“, „Литературен свят“, „Книги Нюз“, „Разказвачите“, както и в много други сайтове като „Читанка“, „БГ Лов“, Чикагския новинарски портал „Еврочикаго“.
Разкази на автора са включени в сборника „Черга пъстроцветна — 2015“ (100 творби от 66 български автори) и „Маскарад“ — 2016 (алманах за литература и изкуство на социална и политическа тематика).
Съдържание
Благодатната дузина — Красимир Бачков — стр. 5
Алекс Болдин пише леко и увлекателно — Борислав Гърдев — стр. 7
Предисловие от автора — стр. 9
Вратата на Акер — стр. 11
Девойко, мари хубава — стр. 21
Амбулантният търговец — стр. 30
Коледна звезда — стр. 36
Копчето — стр. 44
Добротата в теб — стр. 51
Сънят е сладко нещо — стр. 60
Интернет клуб — стр. 68
Медийна звезда — стр. 73
Сакатлъци — стр. 80
Възмездието — стр. 88
Хищници — стр. 94
Болката в нас — стр. 103
Творецът на мартеници — стр. 112
Кулинарен естет — стр. 120
За автора — стр. 128
Бележки
Без сведение за цена.
Страница 2 е празна.

Сашко Димитров Александров (1948 — 2017) е български писател. Пише под псевдонима Алекс Болдин.

Въведено от
Karel
Създадено на
Обновено на

Източници
Сканиране: Д. Ц., 2018

Виж "Връзки в Мрежата":
Сашко Димитров Александров (1948 – 2017) е български писател. Пише под псевдонима Алекс Болдин - Уикипедия.
УДК: 886.7-32 - COBISS.
Връзки в Мрежата
Библиотеки Библиографии Енциклопедии
...

Корици 2

Сканирани страници 11