Майкъл Шейбон
Невероятните приключения на Кавалиър & Клей

Автор
Майкъл Шейбон
Заглавие
Невероятните приключения на Кавалиър & Клей
Тип
роман
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Категория
Съвременни романи и повести
Преводач
Стефан Аврамов
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2017
Редактор
Боряна Джанабетска
Оформление
Христо Хаджитанев
Издател
Издателство „Еднорог“
Град на издателя
София
Година на издаване
2017
Адрес на издателя
ул. „Св. св. Кирил и Методий“ 12
Носител
хартия
Брой страници
704
Подвързия
мека
Цена
19,90 лв.
ISBN
978-954-365-205-1
Анотация
Джо Кавалиър, млад евреин със силно сценично присъствие, обучен в класическото магическо изкуство на безсмъртния Хари Худини, успява да избяга от окупираната от нацисти Прага и пристига в Ню Йорк. Джо има само едно желание — да води докрай своята война със силите на злото, само една мечта — да види близките си спасени. Неговият братовчед Сами Клей си търси партньор в измислянето на герои, истории и илюстрации за новата хитова вълна в Америка — комиксите. Така започва историята на едно незабравимо партньорство и приятелство. От болката, мечтите и загубите си Джо и Сами съумяват да изплетат истории, вълнуващи сърцата на всички, които мечтаят за приключения. Но най-незабравимо си остава приключението на Кавалиър и Клей, започнато сред вълшебството на стара Прага, в сянката на легендите за Голема, преминало през ужаса на Втората световна война, през артистичния свят на предвоенен Ню Йорк, до безмилостните ледове на Антарктика. Пътят на двамата приятели ги отвежда дълбоко в сърцето на Манхатън и на набиращата все по-голяма скорост рекламна индустрия, тласкана неизменно напред от добрата стара американска амбиция — през любовните мъки, разочарования и напразни копнежи. Изкачвайки се от улиците на Бруклин до върховете на Емпайър Стейт Билдинг, Джо и Сами извайват своите кариери щрих след щрих, толкова ярко, сякаш ги рисуват пред очите ни.
Обхващайки различни континенти и епохи, „Невероятните приключения на Кавалиър & Клей“ се превръща в една от творбите, дефиниращи модерната американска литература.
Информация за автора
Майкъл Шейбон е роден във Вашингтон през 1963 г. Писал е за „Ню Йоркър“, „Харпърс Базар“, „Ескуайър“, „Плейбой“ и GQ; романите му са удостоявани с редица награди. Негови произведения присъстват в престижни антологии. Мащабният му роман „Невероятните приключения на Кавалиър & Клей“ е отличен с наградата „Пулицър“ за литература и е избран за една от десетте най-добри книги на десетилетието от сп. „Ентертейнмънт Уийкли“.
Рекламни коментари
СЪВЪРШЕНСТВО!
„Дейли Телеграф“

„Една от книгите, които ни карат да четем трескаво, за да разберем какво ще стане накрая, и същевременно да искаме никога да не свършва.“
— Мейл он Сънди
Съдържание
Част I Ескапистът…………………………….11
Част II Двамата млади гении…………….83
Част III Войната в забавните книжки…..187
Част IV Златната ера…………………………..325
Част V Радистът…………………………………469
Част VI Лигата на Златния ключ…………..517

Бележка на автора……………………………………699
Бележки за изданието, от което е направен преводът
The Amazing Adventures of Kavalier & Clay
Copyright 2000 by MICHAEL CHABON
Cover design Will Staehle
Въведено от
Ich_Will_
Създадено на
Обновено на

Корици 2