Любомир Левчев
„Убий Българина!“

Автор
Любомир Левчев
Заглавие
„Убий Българина!“
Алтернативно заглавие
Убий Българина!
Издателска поредица
Романи от спомени
Тип
мемоари, спомени, биография
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
пето
Категория
Съвременни български романи и повести
Жанр
Мемоари, Биографии и автобиографии
Редактор
Юлия Малинова
Художник
Цвятко Остоич
Коректор
Снежана Бошнакова, Юлия Малинова
Оформление на корица
Цвятко Остоич
Предпечатна подготовка
Лиляна Карагьозова
Издател
Ентусиаст, Enthusiast
Град на издателя
София
Година на издаване
2014
Адрес на издателя
ул. „Кракра“ 20
Печат
ФолиАрт
Други полета
Enthusiast — запазена марка на „Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
Книгата съдържа снимки от личния архив на автора, Уикипедия и БТА
Носител
хартия
Печатни коли
20,5
Формат
16/60×90
Брой страници
328
Подвързия
мека
Цена
18 лв.
ISBN
978-619-164-095-9
УДК
886.7-312.6
Анотация
„В средата на 80-те години от дъното на душата ми се надигна тревожно предчувствие, че бързо трябва да разкажа преживяното, защото идва ново време, в което всичко ще се промени и за всичко ще бъде късно. Така се роди «Убий Българина!»– книга за моето начало…“

Това са думи на Любомир Левчев, с които той ни въвежда в един роман от спомени — живи, ярки, каквито могат да бъдат само спомените от детството. В тази книга героят, сега от позицията на автор, се среща със себе си. Всъщност, среща се повторно със смисъла на своето начало, за да изповяда преживяното време като предупреждение на недобре разчетената История. И за да ни даде своята интерпретация на някои исторически събития през погледа на Лудия учител по история. Както при размесването на колода карти, така и тук, авторът редува случките от личния си живот с тези от обществения и политическия пейзаж, за да ни направи свидетели на любопитни подробности около събитията от 9 септември 1944 г., но и на смъртта на своя баща две години по-късно.

Така, парченце по парченце, мозайката се нарежда и се появява първата част от историята на един динамичен, изпълнен с превратности и срещи с незабравими личности живот.
Информация за автора
Любомир Левчев е роден на 27 април 1935 година в Троян. Завършва гимназия в София и висше образование в Софийския университет „Климент Охридски“, специалност „Библиография и библиотекознание“ към Философско-историческия факултет. Председател на Съюза на българските писатели от 1979 до 1988 г.

Автор на романи и стихосбирки, 75 негови книги са преведени в 36 страни.
Носител на наградите: „Никола Вапцаров“(1977), „Пеньо Пенев“(1984), „Димчо Дебелянов“ (1990), „Хр. Г. Данов“(2008), „Иван Вазов“(2013).

През 2005 г. е удостоен с орден „Стара планина — първа степен“ за „изключително големи заслуги към България, за развитие и популяризиране на българското изкуство и култура“ и др.

Любомир Левчев е член на Европейската академия за наука, изкуство и литература — Париж, и член-основател на Европейската академия за поезия — Люксембург. Носител е на Златен медал за поезия на Френската академия със звание Рицар на поезията (1985), Голяма награда на института „Ал. Пушкин“ и Сорбоната (1989), Световна награда за мистична поезия „Фернандо Риело“ (1993), „Златен венец“ на Стружките вечери на поезията (2010) и др.
Бележки
1. издание от 1988 г. — изд. „Български писател“
2. издание от 1989 г. — изд. „Български писател“
3. издание от 2006 г. — изд. „Захарий Стоянов“ в том 4 на „Съчинения в 7 тома“ от Любомир Левчев
4. издание от 2010 г. — изд. „Български писател“
Въведено от
vesi_libra
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2