Английски морски новели

Заглавие
Английски морски новели
Издателска поредица
Световни морски новели №2
Други автори
Жени Божилова (предговор), Джордж Маки Браун, Джеймз Харпър, Джоузеф Конрад, Катрин Менсфийлд, Шалимар, Джон Уелмън, Гилбърт Хакфърд-Джоунз, Гордън Майър, Джон Хауисън, Уилиям Трейвис, Уестън Мартир, Робърт Кънди, Дж. В. Баклънд, В. С. Притчет, Локлин Макглин
Тип
сборник новели, антология
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременна проза: разкази и новели
Жанр
Съвременна проза (XX век)
Теми
Европейска литература, Морска тематика
Преводач
Тодор Вълчев, Петко Бочаров, Сидер Флорин, Владимир Божков, Александър Хрусанов, Виолета Чушкова, Желяз Янков
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
1972
Съставител
Жени Божилова
Редактор
Жени Божилова
Редактор на издателството
Виолета Чушкова
Художник
Кънчо Кънев
Художествен редактор
Иван Кенаров
Технически редактор
Константин Пасков
Коректор
Денка Мутафчиева
Издател
Държавно издателство — Варна
Град на издателя
Варна
Година на издаване
1972
Печат
ДПК „Странджата“
Други полета
Включените в тази антология разкази на писателите Джеймз Харпър, Джоузеф Конрад, Шалимар, Джон Уелмън, Гилбърт Хакфърд-Джоунз, Гордън Майър, Джон Хауисън, Уилиям Трейвис, Уестън Мартир и Робърт Кънди се публикуват с разрешение на издателската къща William Blackwood & Sons Ltd, Edinburgh, Scotland и са взети от сборника „Tales of fhe Sea from Blackwood“. Останалите разкази са подбрани от различни периодични издания.
Носител
хартия
Литературна група
IV
Дадена за набор/печат
28. I. 1972 г.
Подписана за печат
6. IV. 1972 г.
Излязла от печат
20. V. 1972 г.
Печатни коли
21,53
Издателски коли
16,31
Формат
32/84×108
Код / Тематичен номер
2502
Номер
Ч 820-3
Поръчка
№ 37/1972
Издателски №
780
Брой страници
344
Тираж
35 100
Подвързия
твърда
Цена
1,63 лв.
УДК
820-32
Анотация
В английската литература, отразяваща живота на този малък остров, морската тема е неизчерпаем източник на сюжети. Отвъд водата е големият свят, отвъд водата са богатствата на земята, отвъд е всичко. Бойно поле за англичаните по времето на Елизабет — това е пак морето, по непознатите му ширини проправят път търговците, авантюристи и пирати намират в него удовлетворение на своите амбиции и утоляват жаждата си за приключение и плячка. Легенди, хроники, морски дневници вдъхновяват старите поети, подвизите на Хоукинсите, на Фробишър, на Джилбърт, на Дрейк и на Дейвис задържат въображението и стимулират драматурзи и писатели.
Предизвикателството на морската стихия си остава непроменяемо и все тъй примамливо, затова и сега морската тема продължава да привлича перото на писателите.
В този сборник са поместени английски новели и разкази, написани през последните петдесетина години.
Информация за автора
Джеймз Харпър е щурман далечно плаване. Един от най-активните сътрудници в периодичните издания на английското издателство „Блекууд“.

Джоузеф Конрад (1857–1924) е роден в полска Украйна. В продължение на двадесет години е плавал по моретата под френски и английски флаг и дори през 1884 год. е взел капитански диплом. Същата година става английски поданик. Разделя се с морето през 1894 год., за да се посвети на литературна дейност. През 1895 год. отпечатва първия си разказ, който му донася световна известност. Всичките му творби имат за сюжет живота в морето. По-известни негови произведения са „Господарят Джим“ (1900), „Младост“, „Сърцето на нощта“, „Тайфун“ (1902), „Ностромо“ (1904) и др.

Катрин Менсфийлд (1888–1923) е родена в Нова Зеландия, но е прекарала по-голямата част от живота си в Англия. Авторка на няколко сборника с разкази, които се отличават с дълбоко проникновение в психологията на героите, с лиризъм и човечност.

Шалимар (Капитан Ф. К. Хенри) — (1875–1952) е роден в Белфаст и свързва живота си с морето още от шестнадесетгодишна възраст. През 1899 год. става капитан на кораб и известно време работи като инструктор по навигация. През 1903 год. се връща отново в морето и няколко кораба са плавали под негова команда до пенсионирането му през 1924 год. Като писател той е изградил името си главно чрез страниците на „Блекуудс Мегъзин“, където за периода 1927–1951 са се появили сто и три негови разказа. Разказите му са събрани в единадесет сборника, най-известните от тях са: „На път“, „Кораби и хора“, „Из корабния дневник на спомените“ и др. Написал е също и три романа.

Джон Уелмън (починал 1970) е работил дълги години в Западна Африка. През Първата световна война е служил в кралския щурмови корпус. Повечето от неговите статии и разкази имат за сюжет живота и историята на Африка, по чиито проблеми той винаги е бил смятан за безспорен познавач.

Дж. В. Баклънд е служил в английския търговски флот като навигатор. Автор е на разкази с морска тематика.

В. С. Притчет (1900) е роден в Ипсич, Съфолк. Автор е на романи, както и на няколко сборника с разкази, виден английски писател.

Гилбърт Хакфърд Джоунз (1900) е бивш капитан 1-ви ранг от английския флот. Автор е на повече от четиридесет книги. По-известни от тях са „Правдив разказ за подводниците“, „Борба до край“ и „Рискът“.

Гордън Майър (1919–1968) е роден в Лондон. Постъпил на служба в английския флот през 1940 год. като моряк. След две години става офицер, а след други четири — командир на военен кораб. След Втората световна война се заселва в Южна Америка, където живее от литературен труд. Написал е много разкази, романи и два пътеписа, последният от които — „Лято във високите ширини“ му донася значителен успех. Неговите романи, разкази и статии са получили няколко литературни награди.

Джон Хауисън е шотландец. Най-голяма негова страст били пътешествията, от които черпи и сюжети за своите произведения. Автор е на множество разкази и статии и на една книга „Горна Канада“ (1825). В основата на разказа му „Писмата на Вандердекен“ е използвана легендата за Летящия холандец.

Уилиям Трейвис по време на Втората световна война е бил пилот в английската авиация. След това се заселва на един гръцки остров, където добива име в подводния риболов и морския живот на Средиземноморието. За своите приключения и опит в тази област е написал много статии и една книга.

Уестън Мартир (1885–1968) е бил известен ветроходец и един от най-видните сътрудници на изданията за ветроходство. Той е един от основателите на Океанския ветроходен клуб. От книгите му най-известни са „Моряци в южните морета“ (1928) и „Милионер с 200 лири“ (1934). Последната книга се смята сега за класическа в маринистичната литература.

Локлин Макглин (1916) е роден в Ирландия. Дългогодишен журналист, автор на пиеси и разкази.

Робърт Кънди сега е директор на филмова компания в Лондон. През последните години той взе участие в една експедиция до Канадска Арктика, чиято цел бе да проучи събитията по изчезването на сър Джон Франклин и неговите кораби, тръгнали да изследват Северозападния проход. Дейността на експедицията е описана от Робърт Кънди в книгата „Бийкън шест“ (1970).
Съдържание
…Ако соленото море не бие в твоите жили ……………….. 5

ДЖЕЙМЗ ХАРПЪР ……………….. 7
        Дългата сянка
        Преведе Тодор Вълчев
ДЖОРДЖ МАКИ БРАУН ……………….. 26
        Завръщането на китоловеца
        Преведе Петко Бочаров
ДЖОУЗЕФ КОНРАД ……………….. 43
        Пленничество
        Преведе Сидер Флорин
КАТРИН МЕНСФИЙЛД ……………….. 57
        В залива
        Преведе Владимир Божков
ШАЛИМАР ……………….. 99
        Бригантината
        Преведе Александър Хрусанов
ДЖОН УЕЛМЪН ……………….. 120
        С песен по морето
        Преведе Сидер Флорин
ДЖ. В. БАКЛЪНД ……………….. 145
        Наука за времето и движението
        Преведе Виолета Чушкова
В. С. ПРИТЧЕТ ……………….. 164
        Морякът
        Преведе Петко Бочаров
ГИЛБЪРТ ХАКФЪРД-ДЖОУНЗ ……………….. 192
        Изпитания
        Преведе Тодор Вълчев
ГОРДЪН МАЙЪР ……………….. 212
        Протокът
        Преведе Сидер Флорин
ДЖОН ХАУИСЪН ……………….. 256
        Писмата на Вандердекен
        Преведе Тодор Вълчев
УИЛИЯМ ТРЕЙВИС ……………….. 266
        С харпун в Средиземно море
        Преведе Тодор Вълчев
УЕСТЪН МАРТИР ……………….. 282
        Малка разходка
        Преведе Александър Хрусанов
ЛОКЛИН МАКГЛИН
        Патица за щастие ……………….. 300
        Преведе Виолета Чушкова
РОБЪРТ КЪНДИ ……………….. 312
        Риболов край Ферьорските острови
        Преведе Желяз Янков

Бележки за авторите ……………….. 337
Въведено от
Karel
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиотеки Библиографии
Промени
Чужди рафтове

Корици 7