Тодор Бояджиев
Разговори за разузнаването

Автор
Тодор Бояджиев
Заглавие
Разговори за разузнаването
Подзаглавие
52 срещи от двете страни на океана
Издателска поредица
„Historia incognita“
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Публицистика
Редактор
Лазар Мурджев
Отговорен редактор
Красимир Гетов
Коректор
Манол Манолов
Оформление на корица
Евелина Пенкова
Издател
„Сиела Норма“ АД
Град на издателя
София
Година на издаване
2014
Адрес на издателя
бул. „Владимир Вазов“ 9
Печат
Печатна база „Сиела“
Носител
хартия
Печатни коли
29
Формат
70/100/16
Брой страници
464
Подвързия
мека с маншети
Цена
16 лв.
С илюстрации
да
ISBN
978-954-28-1509-9
УДК
355.40(047.53), 351.74(047.53)
Анотация
Сигурно ще прозвучи невероятно, но в ръцете си държите книга, в която 26 топ американски разузнавачи, 26 техни руски колеги и поне десетина западноевропейци разговарят с автора без смущение и без задръжки и то пред микрофон и камера на тема „Бъдещето на разузнаването“. Тези диалози започват с разговор с „шпионина на ХХ век“ (така го определя не друг, а самият Алън Дълес) — Ким Филби и го следват директори на ЦРУ и КГБ, шефове на руското, американското, френското, немското (ГДР), хърватското, словенското и още няколко разузнавания и контраразузнавания, топ специалисти по въпросите на сигурността от САЩ и Русия. Ще срещнете в „жив разговор“ много имена, които сте срещали и срещате в новините. И най-изненадващото е, че всички тези разговори ги води един българин — ген. Тодор Бояджиев.
Тези, които знаят, че той има 30 годишна история в българското разузнаване, че е извървял целия път от младши разузнавач до зам. началник на тази институция и че професионалната му кариера завърши като първия главен секретар на МВР 1990–92 г., който отговаряше и за международните контакти на министерството, т. е. продължи да контактува служебно с много от бъдещите си партньори в „Разговори за разузнаването“, сигурно ще разберат как е успял да бъде на ти с всички тях.
В книгата ще прочетете предупреждения и констатации като „Не подценявайте мюсюлманския фактор, той дебне по границите ви“, „Моралът се определя от това, с кого си имаш работа“, „Все повече ще стават конфликтите за енергийните ресурси“, "Истината за „българската следа“, „Ще стъпи ли военизираният ислям в Европа“, „Дори съюзниците се шпионират“, „Жените са изключително предан и надежден елемент в разузнаването“ и още и още…
Информация за автора
Авторът, генерал Тодор Бояджиев е работил повече от 30 години в българското разузнаване. Започнал като лейтенант разузнавач, стига до зам.-началник на разузнаването. През 1990 г. става първият главен секретар на МВР и получава генералско звание. Паралелно с кариерата си на разузнавач е зам. търговски представител на България в САЩ, пълномощен министър в мисията ни към ООН — Ню Йорк. С указ на губернатора на Оклахома е почетен посланик на добра воля на този американски щат. Депутат в VII ВНС и ХXXIX-mo НС.
Автор е на книгите Човекът, когото познавах, Разузнаването, Шпионажът като занаят, The INTELLIGENCE, Ким Филби в спомените на генерал Тодор Бояджиев и Разговори за разузнаването.
Автор е на много публикации по въпросите на сигурността.
Въведено от
NEVIDIMIA
Създадено на
Обновено на
Чужди рафтове

Корици 4