Клайв Каслър
Тихоокеански водовъртеж

Автор
Клайв Каслър
Заглавие
Тихоокеански водовъртеж
Авторска серия
Приключенията на Дърк Пит №1
Тип
роман
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Криминална проза
Преводач
Мария Неделева
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2001
Редактор
Тодор Димов
Коректор
Росица Спасова
Оформление на корица
Цветан Добрев
Предпечатна подготовка
„Алена дизайн“
Издател
Димант
Град на издателя
София
Година на издаване
2001
Печат
„Светлина“ АД, Ямбол
Носител
хартия
Печатни коли
12,25
Формат
84/108/32
Брой страници
196
Подвързия
мека
Цена
5,90
ISBN
954-731-107-1
Анотация
Авантюристът и дълбоководен експерт Дърк Пит е подложен на огромно изпитание, когато се гмурка в опасните води на Тихоокеанския водовъртеж — забулена от мъгла морска зона, където десетки кораби изчезват безследно. Последната жертва е внушителната суперподводница „Старбък“, американски дълбоководен ядрен арсенал. Изчезването й поставя под немислима заплаха националната отбрана. Задачата на Пит е да я открие и извади, преди морската зона да се взриви.
В бясна надпревара с времето мисията на Пит го хвърля в битка с подводни убийци и в прегръдките на Самър Моран, най-завладяващата и опасна жена, влизала някога в живота на Пит.
Докато времето отброява минутите до бедствието, Клайв Къслър спуска своя герой към древен потънал остров — изумителната инсталация за взривяването на Тихоокеанския водовъртеж.
Информация за автора
Клайв Къслър е роден на 15 юли 1931 година в Аурора, Илинойс, но прекарва детството и младежките години в Алхамбра, Калифорния. Учи в Пасадина Сити Колидж, но го напуска, за да постъпи в редовете на ВВС по време на Корейската война. По-нататък животът му се развива много бурно, изпълнен е с динамика и напрегнати ситуации. Къслър изследва пустините на американския Югозапад в търсене на легендарни златни мини, гмурка се в самотните езера на Скалистите планини, издирвайки изчезнали самолети, оглавява подводни експедиции за откриване на останки от корабокрушения с историческо значение.
Къслър е председател на Националната подводна и морска агенция, член на Клуба на изследователите на Ню Йорк и носител на неговата награда „Лоулъл Томас“ през 1986 година, член е и на Кралското географско общество в Лондон.
Запален ентусиаст е на тема класически автомобили — неговата колекция включва 75 уникални образци на майсторската ръчна изработка и е една от най-добрите в света. Успешно се занимава с рекламна дейност — за което получава многобройни национални признания. Директор е на две от водещите агенции в страната. Пише и продуцира радио- и телевизионни програми в Холивуд, които печелят много международни награди, включително от филмовия фестивал в Кан. Регионален председател на клуба на притежателите на стари автомобили, почетен член на веригата „Ротисьо“ и бивш председател на Съюза на писателите в Колорадо.
Първата му литературна творба излиза през 1965 година и печели наградата на американските писатели на загадки. Образът на любимия му герой Дърк Пит се появява през 1973 година в книгата „Средиземноморският храст“. Следват „Айсбергът“ (1975), „Да извадим Титаник“ (1976), „Виксън 03“ (1978), „Нощно издирване“ (1981), „Тихоокеански водовъртеж“ (1982), „Изхвърлени в морето“ (1984), „Циклопи“ (1986), „Съкровище“ (1988), „Дракон“ (1990), „Сахара“ (1992), „Златото на инките“ (1994), „Ударна вълна“ (1996), „Азиатска вълна“ (1998), „Атлантида открита“ (1999), които са преведени на 28 езика и радват над 600 милиона читатели по света. Непрекъсната динамика, комбинирана с увлекателни исторически събития, характеризира неговия незабравим пътешестващ герой Дърк Пит, олицетворяващ личната страст на автора към подводните изследвания и старите автомобили.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Clive Cussler
Series Dirk Pitt
1. Pacific Vortex! (1982)
Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Чужди рафтове

Корици 2