Александър Дюма
Рицарят на Мезон-Руж

Автор
Александър Дюма
Заглавие
Рицарят на Мезон-Руж
Издателска поредица
Избрани приключенски романи
Тип
роман
Националност
френска (не е указано)
Език
български
Категория
Исторически романи и повести
Жанр
Историческа сага, Исторически роман, Приключенска литература, Роман на плаща и шпагата
Теми
Европейска литература, Романтизъм
Преводач
Харитон Генадиев
Език, от който е преведено
френски
Редактор
Радослав Игнатов
Художник
Емилиян Станкев
Художествен редактор
Лили Басарева
Коректор
Магдалена Атанасова
Компютърна обработка
Стефан Узунов
Издател
„Тренев & Тренев“
Град на издателя
София
Година на издаване
1991
Адрес на издателя
ул. „Уилям Гладстон“ № 50
Печат
Комбинат печати „Молодь“ г. Киев
Други полета
Редактор на поредицата: Иван Тренев.
Гравюри към текста: Берг, Л. Алварес, В. Амберг, А. Лоиц, проф. Д. Оренбургски, Я. Рицони.


Премахнат е номера на издателската поредица, той като издателят във всяка нова книга подава различен номер.
Носител
хартия
Дадена за набор/печат
ноември 1991 г.
Излязла от печат
декември 1991 г.
Формат
32/84/108
Брой страници
414
Подвързия
твърда
Цена
27.98 лв.
С илюстрации
да
ISBN
5-85025-076-8
УДК
840-31
Анотация
Бохем полуаристократ при случайни обстоятелства се влюбва в тайнствена жена и тръгва по нейните следи, без да подозира, че влиза в обществото на най-верните защитници на монархията непосредствено след Френската революция. Заговорниците имат за цел да освободят кралица Мария-Антоанета, останала жива след смъртта на Людовик XVI и тикната в затвора. Сякаш нямат чет хитростите и коварството, за да бъде наистина освободена тя. Не са малко и провалените дръзки опити. Един от главните герои — рицари на честта, подпомогнат от аристократа Димер, завербува посредством красивата му съпруга офицер от Клуба на термопилите — най-елитната част на революционното офицерство. Сблъскват се два свята — републиканци и монархисти, които се противопоставят коренно един на друг. Кой в края на краищата ще бъде победител? Въпреки постоянно надвисналата смърт ще победи ли Доброто? На чия страна е то?
Романът дава отговор на този въпрос и поради това намира изключително много допирни точки с нашето време. Несъмнено Дюма е пророк, много точно прозрял ужасната безнадеждност на социалните революции, водещи само до терор, демагогия, простащина, корупция и разврат в обществения живот.
Информация за автора
Александър Дюма е роден на 24.VII.1803 година в семейство на генерал републиканец. Това е времето, когато току-що е роден Виктор Юго, предстои да се родят Дьо Сент-Бьов и Жерар дьо Нервал, а Бонапарт вече назначава префекти. Като младеж Дюма служи при нотариус, става секретар на херцог Орлеански, замисля „Съвременни новели“. Те излизат на бял свят през 1826 година. Вече се играят пиесите „Анри III и неговият двор“ /1820/ и „Карл VII при своите васали“ /1831/. В дните, когато Балзак публикува във в. „Деба“ „Модест Миньон“, читателите са отегчени и желаят страстно публикацията на „Граф Монте Кристо“ като подлистник. Годината е 1844. Франция вече чете „Тримата мускетари“. Едно ново литературно величие е изгряло. В житеописанието на великите френски писатели от това време не се споменава Дюма да е прекарвал обезателно всяка вечер в компанията на Юго, Готие и Ламартин, но това не е попречило той да завладее сърцата на читателите от цял свят и с последвалите си романи „Кралица Марго“ /1845/, „Двадесет години по-късно“ и „Виконт Дьо Бражелон“ /1848-50/ (в две части). Когато последната част от трилогията за тримата мускетари е завършена, умира Балзак и по пътя до енорийската църква краищата на плащеницата на ковчега му държат Виктор Юго и Александър Дюма, който вече не само е член на обществото на писателите, но е и един от най-знаменитите сред тях, независимо от злобата и завистта на десетките седящи по кафенетата „творци“, обвиняващи го, че съчинявал за пари леки, приключенски четива.
Рекламни коментари
„Тренев & Тренев“ ще издава последователно най-великите произведения на писателя. Някои от гравюрите за тях са взети от книгата „Александър Дюма, или авантюрите на един романист“, останалите, както и всички други, които издателството отпечатва за първи път в България, са от колекцията на издателската къща.
Бележки
1. изд. 1918 със загл. Рицарят на червената къща на изд. Отец Паисий — Пловдив в Нова худож. библ.
Въведено от
Karel
Създадено на
Обновено на
Източници
1. изд. 1918 със загл. Рицарят на червената къща на изд. Отец Паисий - Пловдив в Нова худож. библ. —
http://www.bg.cobiss.net/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=99999&rid=1024764900&fmt=11&lani=bg

Националност: френска —
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80_%D0%94%D1%8E%D0%BC%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D1%89%D0%B0

Номер в поредицата - запис 14074, стр.191
Връзки в Мрежата
Библиографии
Промени
Чужди рафтове

Корици 5