Какудзо Окакура
Книга за чая

Автор
Какудзо Окакура
Заглавие
Книга за чая
Националност
японска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
История
Теми
чай, история на чая, даоизъм, дзенизъм, чаизъм
Преводач
Данчо Господинов
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2002
Художник
Марин Нешев
Коректор
Лилия Петрова
Издател
ЛИК
Град на издателя
София
Година на издаване
2002
Носител
хартия
Печатни коли
7 п. к.
Формат
32/84/108
Брой страници
112
Тираж
300
Подвързия
мека
Цена
4
ISBN
954-607-535-3
УДК
395(520), 008.000.1(520), 299.513
Анотация
В „Книга за чая“, написана на английски език в Бостън през 1906 г., авторът разяснява поетично и завладяващо историята на чая и всички аспекти на японската чайна церемония. Още от първото си издание книгата става любима на читателите в Америка и Европа, определяна е като „малка класическа творба“ за чая, културата, историята и философията на Изтока. Книгата е преведена на всички езици, преиздавана е десетки пъти в цял свят.
Информация за автора
Какудзо Окакура е една от най-значимите фигури в японското изкуство и култура от края на ХІХ и началото на ХХ век. Роден в самурайско семейство и възпитан в традиционните японски идеали, умерен националист, той играе основна роля в запазването на шедьоврите на японската култура през периода Мейджи. Същевременно полученото солидно западно възпитание и безупречно владеене на английски език му позволяват да гради мостове между Изтока и Запада. В Книга за чая, написана на английски език в Бостън през 1906 г., той разяснява поетично и завладяващо историята на чая и всички аспекти на японската чайна церемония. Още от първото си издание книгата става любима на читателите в Европа и Америка, определяна е като „малка класическа творба“ за чая, културата, историята и философията на Изтока. Книгата е преведена на всички европейски езици, преиздавана е десетки пъти в цял свят. Всъщност тази книга е за изкуството на живота. Всеки, който добре познава кодекса на чайната церемония, трябва да умее да регулира своето поведение във всички житейски ситуации с лекота, достойнство и изисканост, присъщи на човека с изтънчен дух. Нито един друг автор — японец или чужденец, не е съумял да даде толкова изящно и очарователно изображение на чайната церемония, като Окакура.
Рекламни коментари
Какудзо Окакура (1862–1913) е една от най-значимите и енигматични фигури в японското изкуство и култураа от края на XIX началото на XX в. Роден в самурайско семейство и възпитан в традиционните японски идеали, умерен националист, той играе основна роля в запазването на шедьоврите на японската култура през периода Мейджи. Същевременно полученото солидно западно образование и безупречното владеене на английски език му позволяват да гради мостове между Изтока и Запада. В Книга за чая, написана на английски език в Бостън през 1906 г., той разяснява поетично и завладяващо историята на чая и всички аспекти на японската чайна церемония. Още от първото си издание книгата става любима на читателите в Америка е Европа, определяна е като „малка класическа творба“ за чая, културата, историята и философията на Изтока. Книгата е преведена на всички европейски езици, преиздавана е
десетки пъти в цял свят.

Всъщност тази книга е за изкуството на живота. Всеки, който добре познава кодекса на чайната церемония, трябва да умее да регулира своето поведение във всички житейски ситуации с лекота, достойнство и изисканост, присъщи на човека с изтънчен дух. Нито един друг автор — японец или чужденец — не е съумял да даде толкова изящно и очарователно изображение на чайната церемония, както Окакура.
Т. Мацудайра
Съдържание
I.        Чашата на човечеството…………….7
II.        Школите на чая………………….21
III.        Даоизмът и дзенизмът……………..33
IV.        Чайната…………………………47
V.        Разбиране и оценяване на изкуството.73
VI.        Цветя…………………………..85
VII.        Чай-майстори……………………103
Въведено от
dijon
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии
Промени
Чужди рафтове

Корици 3