Леонардо Шаша
Всекиму своето

Автор
Леонардо Шаша
Заглавие
Всекиму своето
Тип
роман
Език
български
Категория
Криминална проза
Жанр
Съвременна проза (XX век), Криминална литература
Теми
Европейска литература, XX век, Мафия и организирана престъпност
Преводач
Петър Драгоев
Език, от който е преведено
италиански
Редактор
Г. Чакъров
Художник
Ст. Ковачев
Технически редактор
Н. Панайотов
Коректор
К. Цонкова
Издател
Издателство на Националния съвет на Отечествения фронт
Град на издателя
София
Година на издаване
1968
Печат
Печатница на Националния съвет на Отечествения фронт
Други полета
Подвързана: ДПК „Д. Благоев“
Носител
хартия
Дадена за набор/печат
29.VI.1968
Подписана за печат
26.VII.1968
Печатни коли
7,25
Издателски коли
5,50
Формат
1/32 от 84/108
Номер
Ч 850-3
Поръчка
793
Брой страници
116
Подвързия
мека
Цена
0,52 лв.
УДК
850-31
Анотация
„Всекиму своето“ е най-новата книга на сицилианския писател. Както в повечето свои творби, така и тук Шаша разобличава злодеянията на сицилийската мафия. По форма тя наподобява криминален роман, в който се разкрива историята на едно двойно убийство.
Динамичният сюжет, изпъстрен с драматични сцени, дава възможност на писателя да покаже в разрез провинциалното сицилийско общество и да даде вярна представа за местните сурови нрави и обичаи.
Книгата на Шаша е тежко обвинение срещу господствуващата класа на сицилианската буржоазия и призив за борба на всички слаби, унизени и изпаднали в униние хора.
Макар в една своя автобиографична бележка авторът да пише за себе си: "Аз не се смятам за разказвач, а само за памфлетист, и това за мене е вече много.. ", в книгата си „Всекиму своето“ той се проявява не само като талантлив памфлетист, но и като увлекателен разказвач.
В рецензията си във в. „Умита“ за книгата на Шаша известният критик Карло Салинари подчертава, че в своето творчество писателят „развива най-добрите традиции на Джовани Верги и Луиджи Пирандело“.
Информация за автора
Леонардо Шаша е роден в Ракалмуто — Сицилия, на 8 януари 1921 г. До 1957 година той е учител в родното си място и печата първата си литературна творба — „Училищни летописи“, плод на неговия учителски опит, последвана от томче приказки, сбирка стихове и едно есе върху Пирандело.
През 1956 г. излиза от печат първата му значителна книга — „Енориите на Регалпетра“, а след нея „Чичовци от Сицилия“ (1958), есето „Пирандело и Сицилия“, романът „Денят на кукумявката“ (1961), преведен и у нас, „Египетски съвет“ (1963), „Смъртта на инквизитора“ (1964) и „Депутатът“ (1965), които утвърждават писателския му талант не само в Италия, но и далеч зад граница.
Бележки
Информацията за автора и анотацията са копирани от съответните части от текста върху вътрешния подгъв на предната и задната корица.
Няма посочен автор на този текст.

Страница 6 е празна.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Leonardo Sciascia
CIASCUNO IL SUO
Giulio Einaudi editore
Torino, 1967
Въведено от
Karel
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии

Корици 4