Сергей Лукяненко
Лабиринт от отражения

Автор
Сергей Лукяненко
Заглавие
Лабиринт от отражения
Издателска поредица
Моята библиотека
Авторска серия
Лабиринтът на отраженията №1
Тип
роман
Националност
Руска
Език
български
Поредност на изданието
Първо издание
Категория
Научна фантастика
Жанр
Киберпънк, Научна фантастика, Приключенска фантастика
Теми
@Фен превод, @От преводача, @Публикувано първо в Читанка, Близко бъдеще, Виртуална реалност, Изкуствен интелект, Лабиринт, Теория на игрите
Преводач
Светлана Нанчева
Език, от който е преведено
Руски
Година на превод
2001
Редактор
Антонио Гинев
Коректор
Антонио Гинев
Оформление на корица
gogo_mir
Библиотечно оформление
gogo_mir
Издател
Читанка
Година на издаване
2018
Носител
цифров
УДК
882-312.9
Анотация
Недалечното бъдеще. В резултат от нелепа случайност бива изобретена специална програма, която заставя мозъка на човек да възприема играта на екрана на компютъра като реалност. След много кратко време човечеството започва да прекарва значителна част от своя живот във виртуалната реалност, която назовават deep или Дълбочина. Да се включи към Дълбочината може всеки, който притежава само нисък клас компютър, примитивна връзка с интернет, евтин шлем за виртуална реалност. В Дълбочината човек може да бъде какъвто пожелае и да се занимава с куп неща, каквито не би могъл да си позволи в реалния свят, все пак законите на Дълбочината са либерални. Има само едно НО — човек, пребиваващ във виртуалната реалност, не може да излезе от нея по свое желание — той трябва да използва или специални изходи, или таймер, който автоматично изключва неговото потапяне. Това е необходимо за всички, освен за твърде малко количество хора, наричани „дайвъри“. Само те могат да изплуват от Дълбочината когато пожелаят. Всеки от тях с всички сили се старае да остане анонимен и следва кодекс на дайвърите, понякога помагайки на новаците, изпаднали в беда в Дълбочината, или пък изпълнявайки едни или други поръчки срещу добро заплащане.
Леонид е дайвър. Като че ли с нищо не отличаващ се от хората около себе си. Наистина той е вманиачен на тема живот в Дълбочината. Обаче и идея си няма докъде ще го доведе една обичайна поръчка за кражба на рецепта за някакво лекарство. В крайна сметка тази поръчка преминава в ново задание, при чието изпълнение му предстои да се запознае с много хора, да организира грандиозна битка в компютърната игра Лабиринт, да отвлече странен субект с прякор Неудачника изпод носа на могъщите спецслужби на Дълбочината, да разгадае тайната на Неудачника и да открие в себе си напълно различни способности.
Съдържание
Част първа. Дайвър
Част втора. Лабиринтът
Част трета. Човекът без лице
Част четвърта. Дълбочина
Част пета. Неудачник
Въведено от
NomaD
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Енциклопедии
Промени

Корици 1