Габриел Зевин
Книжарничката на острова
Промени

vog ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Преводач
Паулина Мичева
Формат
60/90/16
ISBN
978-954-771-326-0
Тип
роман
Националност
американска
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Gabrielle Zevin, 2014
THE STORIED LIFE OF A. J. FIKRY
Algonguin Books of Chapel Hill
a division of Workman Publishing
Информация за автора
Писателската кариера на Габриел Зевин започва на 14 години, когато гневно писмо до местен вестник за концерт на „Гънс енд Роузес“ довежда до първата й работа като музикален критик. Има осем романа за тийнейджъри и възрастни. Пише за жените войници в Ирак, за мафиотска принцеса от ретрофутуристичен Ню Йорк, тийнейджърка в отвъдния свят, говорещи кучета, хора, страдащи от амнезия, и за трудността да обичаш един човек дълго, много дълго време. Първият й роман Elsewhere (FSG, 2005) е преведен на над 20 езика. Третата й книга „Memoirs of a teenage amnestic“ (FSG, 2007) печели наградата ALA за най-добра книга за янг адълт и по нея е направен японският филм Dareka ga Watashi ni Kiss vo Shita .

Майката на Зевин е корейка, а баща й — руски евреин, което е една от причините за разнообразните й литературни вкусове. Габриел завършва Харвард със степен по английска литература. Там среща своя състудент Ханс Каноза, настоящия й партньор. Докато са в Харвард двойката пише заедно сценария „Разговори с други жени“, който по-късно Каноза режисира. Във филма участват Хелена Бонъм Картър и Аарон Екхарт, а сценарият на Зевин е номиниран за наградата „Инди Спирит“. Благодарение на него Зевин се сдобива и с първия си агент.

Осмият й роман, бестселърът на „Ню Йорк Таймс“ — „Книжарничката на острова“,.е издаден от най-големите издателства в света — в САЩ от Algonquin, в Канада от Penguin, а във Великобринатия от Little, Brown. Има издания на над двайсет езика.

Габриел Зевин е благодарна за топлия прием, който е получила от книготърговците и от читателите. „За да напишеш ревю за книгата, трябва първо да си я прочел — да си я избрал от многото други предварителни копия, които си получил от представителя. Затова се старая винаги да пиша
благодарствени писма на тези хора. Накрая реших да напиша едно по-голямо писмо — към всички тях. И така се появи «Книжарничката на острова» — с нея исках да покажа колко е важно да продължим да купуваме книги — не само от големите вериги, но и от малките независими книжарнички. Защото вече никой не го казва на хората.“

Габриел Зевин живее в Силвър Лейк, Лос Анджелис.
Други полета
Пълно име на преводача: Паулина Стойчева Мичева
Пълно име на дизайнер корица: Иван Тодоров Домузчиев
Има само сканове
1
Записът е непълен
1
Печат
„Експертпринт“ ЕООД, София
Печатни коли
13
Поредност на изданието
първо
Град на издателя
София
Адрес на издателя
ул. „Светослав Тертер“ 2
Редактор
Анжела Кьосева
Технически редактор
Ангел Йорданов
Художник
Иван Домузчиев
Коректор
Мария Тодорова
Предпечатна подготовка
Георги Иванов
Silverkata ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Категория
·········· Любовни романи и повести
УДК
820(73)-31
Бележки
Празни страници: 6 и 208.
Издател
ИК Кръгозор
ИК „Кръгозор“
Цена
14,00 лв.