Габриел Зевин
Книжарничката на острова

Автор
Габриел Зевин
Заглавие
Книжарничката на острова
Тип
роман
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Любовни романи и повести
Преводач
Паулина Мичева
Редактор
Анжела Кьосева
Художник
Иван Домузчиев
Технически редактор
Ангел Йорданов
Коректор
Мария Тодорова
Предпечатна подготовка
Георги Иванов
Издател
ИК „Кръгозор“
Град на издателя
София
Година на издаване
2014
Адрес на издателя
ул. „Светослав Тертер“ 2
Печат
„Експертпринт“ ЕООД, София
Други полета
Пълно име на преводача: Паулина Стойчева Мичева
Пълно име на дизайнер корица: Иван Тодоров Домузчиев
Носител
хартия
Печатни коли
13
Формат
60/90/16
Брой страници
208
Подвързия
мека
Цена
14,00 лв.
ISBN
978-954-771-326-0
УДК
820(73)-31
Анотация
Този роман е любовно писмо към книгите и към хората на книгите. И към цялото човечество в неговото несъвършено съвършенство.
Ние, хората, не сме точно романи.
Не сме и къси разкази.
В крайна сметка ние сме събрано творчество.
На изтърканата табела над книжарницата на остров Алис е изписано мотото й: Човекът не е самотен остров. Всяка книга е цял един свят. Ей Джей Фикри, сприхавият собственик на книжарницата, скоро ще разбере какво наистина означават тези думи.
Животът на Ей Джей не е точно такъв, какъвто си го е представял. Жена му загива при катастрофа, книжарницата му отчита най-ниските продажби от години, а най-ценното му притежание — рядко издание на Едгар Алън По — е откраднато. Постепенно той се изолира от хората на остров Алис — от Ламбиаз, полицая, който винаги се е държал добре с него; от Исмей, сестрата на жена му, която се опитва да го спаси от самия него; от Амелия, чаровната и идеалистична търговска представителка на едно издателство, която продължава да идва с ферибота до острова и отказва да се предаде пред лошото му отношение към нея. Дори книгите вече не носят радост на Ей Джей. Те са поредното доказателство колко бързо се променя светът. Към по-лошо.
И тогава в книжарницата му се появява неочакван подарък. Малък, но изключително ценен. Подарък, който ще даде възможност на Ей Джей да пренапише отново живота си и да погледне света с нови очи…
„Книжарничката на острова“ ни напомня какво ни спасява от самотата: чувството ни за съпричастност; способността ни да обичаме и да бъдем обичани; желанието ни да се грижим за някого и да позволим някой да се грижи за нас. В този роман има хумор, романтика, нотка напрежение, но най-вече любов — любов към книгите и към хората на книгите. И към цялото човечество в неговото нeсъвършено съвършенство.
Информация за автора
Писателската кариера на Габриел Зевин започва на 14 години, когато гневно писмо до местен вестник за концерт на „Гънс енд Роузес“ довежда до първата й работа като музикален критик. Има осем романа за тийнейджъри и възрастни. Пише за жените войници в Ирак, за мафиотска принцеса от ретрофутуристичен Ню Йорк, тийнейджърка в отвъдния свят, говорещи кучета, хора, страдащи от амнезия, и за трудността да обичаш един човек дълго, много дълго време. Първият й роман Elsewhere (FSG, 2005) е преведен на над 20 езика. Третата й книга „Memoirs of a teenage amnestic“ (FSG, 2007) печели наградата ALA за най-добра книга за янг адълт и по нея е направен японският филм Dareka ga Watashi ni Kiss vo Shita .

Майката на Зевин е корейка, а баща й — руски евреин, което е една от причините за разнообразните й литературни вкусове. Габриел завършва Харвард със степен по английска литература. Там среща своя състудент Ханс Каноза, настоящия й партньор. Докато са в Харвард двойката пише заедно сценария „Разговори с други жени“, който по-късно Каноза режисира. Във филма участват Хелена Бонъм Картър и Аарон Екхарт, а сценарият на Зевин е номиниран за наградата „Инди Спирит“. Благодарение на него Зевин се сдобива и с първия си агент.

Осмият й роман, бестселърът на „Ню Йорк Таймс“ — „Книжарничката на острова“,.е издаден от най-големите издателства в света — в САЩ от Algonquin, в Канада от Penguin, а във Великобринатия от Little, Brown. Има издания на над двайсет езика.

Габриел Зевин е благодарна за топлия прием, който е получила от книготърговците и от читателите. „За да напишеш ревю за книгата, трябва първо да си я прочел — да си я избрал от многото други предварителни копия, които си получил от представителя. Затова се старая винаги да пиша
благодарствени писма на тези хора. Накрая реших да напиша едно по-голямо писмо — към всички тях. И така се появи «Книжарничката на острова» — с нея исках да покажа колко е важно да продължим да купуваме книги — не само от големите вериги, но и от малките независими книжарнички. Защото вече никой не го казва на хората.“

Габриел Зевин живее в Силвър Лейк, Лос Анджелис.
Бележки
Празни страници: 6 и 208.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Gabrielle Zevin, 2014
THE STORIED LIFE OF A. J. FIKRY
Algonguin Books of Chapel Hill
a division of Workman Publishing
Въведено от
Еми
Завършено от
vog
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници
Промени
Чужди рафтове

Корици 2