Йохан Волфганг фон Гьоте
Родства по избор

Автор
Йохан Волфганг фон Гьоте
Заглавие
Родства по избор
Тип
роман
Националност
немска
Език
български
Поредност на изданието
второ
Категория
Класически романи и повести
Жанр
Класическа проза (ХIX век)
Теми
Европейска литература, Романтизъм
Преводач
Людмила Костова
Език, от който е преведено
немски
Година на превод
2018
Редактор
Христина Мираз
Коректор
Грета Петрова
Оформление на корица
Биляна Славкова
Предпечатна подготовка
Десислава Борисова
Издател
Апостроф
Град на издателя
София
Година на издаване
2018
Адрес на издателя
ул. „Кракра“ 20
Печат
Ропринт ЕАД
Други полета
Апостроф — запазена марка на „Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
Носител
хартия
Печатни коли
16,00
Формат
60×90/16
Брой страници
256
Подвързия
мека
Цена
13,99 лв.
ISBN
978-954-2962-60-1
Анотация
Поетичен роман, превърнал се в образец за световна класика

„Родства по избор“ е последният роман, излязъл изпод перото на гениалния поет и писател Гьоте. Публикувано за първи път през 1809 г., това зряло и забележително произведение е издържалопроверката на времето и вече два века се нарежда сред най-четената световна класика.

Литературното творчество на Гьоте съчетава чистотата и елегантността на стила с богато художествено въображение и с дълбоки философски идеи. „Родства по избор“, чийто създател освен благородник по рождение и безспорен новатор в литературата, неслучайно има огромното влияние над европейския неокласицизъм и романтизъм в края на XVIII в. и началото на XIX в.

Героите в тази творба на Гьоте поразяват със своята мъдрост, искреност и чистосърдечност. Всеки от тях е пример как човек може вечно да търси щастието, без да губи достойнството си и гордо дaуправлява живота си. Мъдри мисли, сентенции и идеи са прекрасно вплетени в интригуващия сюжет и това превръща романа в един своеобразен вечен и ценен философски трактат.
Информация за автора
Йохан Волфганг Гьоте е роден на 28 август 1749 г. във Франкфурт на Майн, по това време свободен град в рамките на Свещената Римска империя. Благородник от 1782 г., в продължение на десетилетие е държавен министър във Ваймар. Той остава в историята и eизвестен най-вече като немски писател, поет, драматург, хуманист, учен, философ и политик.

Гьоте е сред основните фигури на немската литература и европейския неокласицизъм и романтизъм в края на XVIIIв. и началото на XIXв. Автор на „Фауст“ и „Теория на цветовете“, той вдъхновява Чарлз Дарвин със своите антропологични изследвания и интереса си към еволюцията. Влиянието на Гьоте се разпростира в цяла Европа и през следващото столетие произведенията му оказват значително въздействие върху музиката, драматургията и поезията на континента.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Die Wahlverwandtschaften
by Johann Wolfgang von Goethe
Въведено от
vesi_libra
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Енциклопедии Книжарници

Корици 2