Конст. Кацаров
Светът от близо

Автор
Конст. Кацаров
Заглавие
Светът от близо
Алтернативно заглавие
Светът отблизо
Тип
пътепис, документалистика
Език
български
Поредност на изданието
второ
Категория
Пътешествия и експедиции
Жанр
Документална проза, Пътепис
Теми
Пътешествия
Художник на илюстрациите
Б. И. Коливанов, Г. Даскалов
Град на издателя
София
Година на издаване
1948
Печат
Книпеграф
Други полета
Посвещение: Книгата е посветена на моя предан другар в живота — моята жена Зинаида. Авторът
Илюстрации: Снимките са оригинални на автора. Щриховите рисунки са от художниците Б. И. Коливанов и Г. Даскалов по снимки на автора.
Издателски данни: Книгата „Светът от близо“ от Конст. Кацаров се отпечати през 1948 година в печатница Книпеграф — София в 5000 екземпляра. Разрешение на М-во на информацията и изкуствата № 1721 — 4.II.1948 г.
Носител
хартия
Брой страници
606
Тираж
5 000
Подвързия
мека
С илюстрации
да
УДК
886.7-992
Анотация
ИЗВАДКИ ОТ НЯКОИ ПРЕЦЕНКИ ЗА КНИГАТА :

• Това е описание на едно околосветско пътуване, написано с широк замах и голяма вдълбоченост от културен човек на науката… Описанието е умело белетризирано, изпълнено с художествени образи и представлява една научна и художествена, а същевременно крайно увлекателна документация на света… „Светът от близо“ е златна книга за всеки любознателен и културен човек. Тази книга съставлява и истинска гордост за всеки българин — защото е плод на едно пътуване около земята на наш учен съотечественик.
сп. „Сердика“, год. IX, дек. 1946 г.

• „Светът от близо“ е един интересен пътепис на опитен, културен турист… И да пътуваш е изкуство. Конст. Кацаров владее това изкуство.
Какво чувствува един българин на о-в Бали, дето е вечна пролет, или в Манила… за Индия, за островите на Сондата, за Малая, за Индо-Китай… Загадката на изоставения град в Индо-Китай Ангкор едва ли е бивала разкривана пред българската публика… Филипините, Китай, Япония, Хавай — всички тия места, за които ние другите само слушаме от години насам, са посетени от Кацаров. И ние замечтаваме да видим този загадъчен свят. Но докато това се осъществи, прибираме се в къщи и продължаваме да четем тази интересна книга, която ни завежда дори при индианците в Америка.
в. „Литерат. фронт“, бр. 20—31, I. 1947 г.

• Той не се е задоволил с една чисто туристическа регистрация на виденото, чутото и изживяното, а е потърсил да надникне зад външното, периферичното, като обхване света в неговия историко-културен, политически и географски строеж.
К. К. в качеството си на учен, притежава здрав и положителен метод за разглеждане на природните, социалните и психологическите явления. Неговото чувство за вникване в историческото развитие на наблюдаваните места и народи го е отвело към една пъстра мозаична документация, която, макар и фрагментарно, запознава читателя с много и интересни моменти от сегашното състояние и близката и по-далечна история на света.
… В тоя вид художествена литература, следователно, между малкото нейни изяви, тя ще си остане едно от най-сполучените до сега произведения.
в. „Своб. народ“, бр. 80 — 19. IV. 1947 г.

• Книгата е единствената, която съм чел без сянка от съмнение в автентичността на описанията и данните. Тя е единствената, която ми даде възможност смело да хвърля поглед към света, без да се съмнявам, че ще го видя като плод на фантазията или въображението на един писател.
Едно умело съчетание на науката с описанието на реалния свят — това е… книгата „Светът от близо“, която би могла достойно да издържи критиката като научна и художествена документация на света.
А. Т.

• … И не само е пропътувал и видял живописните красоти на Божия свят, но е наблюдавал, проучвал, сравнявал и така увлекателно и подвижно разказва за всичко видено и чуто, като че ние сами пътуваме, гледаме и се опознаваме с нравите, обичаите, езика, културата, вярата, социалните отношения, радостите и скърбите на близки и далечни народи по земята. В това съчинение ще намерите и география, и история, и философия.
Езикът и стилът са стегнати, безупречни, на места образцови — всичко е отмерено, няма нито излишно, нито досадно — напротив интересът при четенето се все повече увеличава, щото не ти се иска да оставиш книгата и да дойде краят й.
сп. „Нов живот“, год. VII—30. V. 1947 г.

• Тази книга и по съдържание и по външен вид е плод на висок ум, изтънчен вкус, изпитана воля.
И. К.

• Четох я цели 10 дена — всеки ден по-малко, за да не завърша така бърже тая хубава книга.
Г. К.
Съдържание
Предговор — стр. V
Глава I — Средиземно море / 1 — стр. 19
Глава II — Палестина / 20 — стр. 48
Глава III — Египет / 49 — стр. 92
Глава IV — Червено море — Индийски океан — стр. 93 — 107
Глава V — Индия — стр. 108 — 170
Глава VI — Остров Цейлон — стр. 171 — 188
Глава VII — Малайски полуостров — стр. 189 — 222
Глава VIII — Индо-Китай — стр. 223 — 265
Глава IX — Холандска Източна Индия — стр. 266 — 318
Глава X — Филипински острони — стр. 319 — 345
Глава XI — Китай — стр. 346 — 437
Глава ХII — Япония — стр. 438 — 508
Глава XIII — Хавайски острови — стр. 509 — 532
Глава XIV — Съединените щати — стр. 533 — 598
Епилог — Европа от далече — стр. 599 — 605
Бележки
1. изд. 1946 изд. на печ. Книпеграф в 1 кн.
Пълното име на автора е Константин Иванов Кацаров

Няма налична информация за цената.
Страница VIII е празна. Общият брой на страниците е 614 (606 плюс 8, номерирани с римски цифри).
Въведено от
Karel
Създадено на
Обновено на
Източници
Сканиране: remark (2010)

1. изд. 1946 изд. на печ. Книпеграф в 1 кн. -- COBISS
УДК: 886.7-992 -- COBISS
Пълното име на автора е Константин Иванов Кацаров -- COBISS
Връзки в Мрежата
Библиографии

Корици 5