Тоска Ментен
Мумията Думи и златният скарабей

Автор
Тоска Ментен
Заглавие
Мумията Думи и златният скарабей
Авторска серия
Мумията Думи №1
Тип
Роман
Националност
Нидерландска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Детска литература
Преводач
Ивелина Дундакова
Език, от който е преведено
нидерландски
Редактор
Пенка Ватова
Отговорен редактор
Красимир Гетов
Художник на илюстрациите
Ели Хейс
Коректор
Пенка Ватова
Оформление
Ели Хейс
Предпечатна подготовка
Владимир Германов
Издател
„Сиела Норма“ АД
Град на издателя
София
Година на издаване
2014
Адрес на издателя
бул. „Владимир Вазов“ 9
Печат
„Мултипринт“ ООД
Носител
хартия
Печатни коли
15,5
Формат
84/108/32
Брой страници
248
Подвързия
мека
Цена
12,00 лв.
С илюстрации
да
ISBN
978-954-28-1540-2
УДК
839.3-93-31
Анотация
Представи си… Казваш се Гоотс Гутс, напълно нормално дете си, и живееш заедно с баща си Клаас в най-скучното място на света — Полдердам, никому неизвестно село, където всеки ден се случва едно и също. Но един ден влизаш в спалнята си, помирисваш нещо странно, оглеждаш се и намираш нещо, което ще промени света ти. В леглото ти има нещо. Или някой? Прилича точно на плаката в класната ти стая. Мумия. В леглото има една истинска, жива мумия. Гълташ си езика от уплаха, поклащаш глава, затваряш очи, броиш до десет и се надяваш когато ги отвориш тя да е изчезнала. Но мумията си е все още там, когато отвориш очи на „десет“… също и на „двадесет“. Е, какво правиш тогава?!
Информация за автора
Тоска Ментен завършва Художествена академия и 13 години преподава рисуване и история на изкуството на деца над 10 години. От 2003 г. се занимава само с писане. До сега са издадени повече от двадесет книги от нея. Те основно са предназначени за деца на възраст 7 — 11 г., но са не по-малко забавни и за възрастни. Фантазия и чувство за хумор са основните „оръжия“ на Тоска Ментен. Нейните истории са пълни с комични герои, глупави ситуации и невъзможни обърквания, което ги прави гарантирано смешни.
Рекламни коментари
„Мумията Думи и златният скарабей“ е първата част от поредица от 5 книги. През 2010 г. книгата е отличена с престижната международна награда за детска литература „Белият Гарван“ в Мюнхен. През 2011 г. „Мумията Думи и златният скарабей“ получава първа награда в Детското и Младежко жури „Фландрия“, а след това печели и „Перото на Сената“ на Холандското Детско жури. Книгата е преведена в Германия, Франция, Полша, Турция, Италия, Китай, Австралия и Литва, и продадените екземпляри са над 100 хиляди. Правата на книгата за филм са продадени на продуцента Пол Воортхаузен.
Книгата интегрира многообразие от теми като приятелство, толерантност (към това да си различен), среща с други култури, история и география. Марникс Академия в Утрехт, а в последствие и други университети, препоръчват на своите студенти последна година „Детска педагогика“ (за начално училище) именно тази книга като един от методите в бъдещата им практика за осъществяване на здрава връзка между учител и ученик.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
© 2009 Van Goor/Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv, The Nederlands
© Tosca Menten
Въведено от
NEVIDIMIA
Създадено на
Обновено на
Чужди рафтове

Корици 4