Кристофър Прийст
Престиж

Записът е непълен.

Автор
Кристофър Прийст
Заглавие
Престиж
Тип
роман
Националност
Английска
Език
български
Поредност на изданието
Първо издание
Категория
Научна фантастика
Жанр
Научна фантастика, Социална фантастика
Теми
Бел епок, Криптоистория
Преводач
Петър Тушков
Език, от който е преведено
Английски
Година на превод
2013
Художник
Николай Пекарен
Издател
Издателство „Август“
Година на издаване
2013
Носител
хартия
Брой страници
424
Подвързия
мека
Цена
15 лв.
ISBN
978-954-9688-54-2
Анотация
Всяка сценична илюзия се състои от три части: подготовка, изпълнение и „престиж“, или ефект.

През 1878 двама млади илюзионисти влизат в конфликт по време на спиритически сеанс. От този момент животът и на двамата се превръща в мрежа от лъжи и разкрития, докато всеки се мъчи да заблуди и изобличи другия. Съперничеството им ги води до върховете на кариерата им, но с ужасни резултати. В стремежа си да се унищожат взаимно, те използват всичките си магьоснически умения — най-висша манипулация и най-тъмна наука. Ще се пролее кръв, но това няма да е достатъчно. Накрая наследството им ще премине към следващите поколения — към потомците им, които за да запазят разсъдъка си ще трябва да разплетат завещаната им загадка.
Този роман е като зашеметяващо магическо представление с всички задължителни реквизити — спиритически сеанси, различни разказвачи, семейно проклятие, двойници, загубен бележник, безтелесни духове, къща с призраци, дяволски машини, телепортация и изобилие от ужаси със специални ефекти от самия Никола Тесла.

През 2006 Кристофър и Джонатан Нолан правят филмовата адаптация на романа с Крисчън Бейл, Хю Джакман, Скарлет Йохансон и Дейвид Боуи. Историята във филма е малко по-различна от книгата, като изяснява някои неща и пропуска други. Филмът има две номинации за „Оскар“ и печели много други награди.
Информация за автора
Кристофър Прийст е английски писател, автор на единайсет романа, три сборника с разкази, критични статии, биографии, повести и детски книги.
През 1996 година печели наградата „Световна фантастика“ и наградата „Джеймс Тейт Блек Мемориъл“ за романа си „Престиж“, по който Кристофър Нолан снима филм през 2006. Романът „Раздяла“ получава наградата „Артър Кларк“ и наградата на Британската асоциация за научна фантастика. Последният му роман „Островитяни“ печели наградата на Британската асоциация за научна фантастика (2011) и наградата „Камбъл“ (2012).
Прийст и съпругата му, писателката Лий Кенеди, живеят в Хейстингс, Англия, с децата си.
Повече за автора и книгите му може да научите от неговия сайт: www.christopher-priest.co.uk
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Christopher Priest
The Prestige, 1995, 2004
First published in Great Britain in 1995
Въведено от
NomaD
Създадено на
Обновено на
Промени

Корици 2