Наоми Новик
Сребърна приказка

Автор
Наоми Новик
Заглавие
Сребърна приказка
Тип
роман
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Фентъзи
Жанр
Фентъзи, Детско и младежко фентъзи
Теми
Приказно време, Четиво за тийнейджъри (юноши), Американска литература (САЩ и Канада)
Преводач
Неза Михайлова
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2018
Художник
Никола Дьолор
Оформление на корица
Дейвид Дж. Стивънсън, Мина Ядкова
Издател
Екслибрис
Град на издателя
София
Година на издаване
2018
Печат
„Симолини 94“
Носител
хартия
Излязла от печат
30.08.2018
Брой страници
440
Подвързия
мека
Цена
17,90 лв
ISBN
978-619-7115-33-8
УДК
821.111(73)-312.9
Анотация
С романа си „Изтръгнати от корен“, награден с Небюла, Наоми Новик слага началото на блестяща нова глава във вече утвърдената си кариера, като се потопява в магията на приказките, за да извае една любовна история, която е както вечна, така и съвсем съвременна. „Сребърна приказка“ пренася читателя още по-дълбоко в един блестящ фантастичен свят, където границата между чудесата и ужаса е по-тънка от дъх, а привидната сигурност може да бъде открадната бързо като целувка.

Мирием е дъщеря и внучка на лихвари, но неумението на баща й да събира дълговете, довежда семейството до ръба на мизерията — докато Мирием не взима нещата в ръце. Тя затваря сърцето си и се заема да си върне дължимото, като скоро си спечелва славата, че може да превръща среброто в злато. Когато необмислените й хвалби привличат вниманието на Старик — краля на елфите, мрачни същества, направени като че ли повече от лед, отколкото от плът — съдбата на Мирием, както и съдбата на двете кралства завинаги ще се промени.

Изправена пред невъзможна задача от крал Старик, Мирием изплита мрежа, в която въвлича селското момиче Ванда и нещастната дъщеря на местния владетел, който крои планове да я омъжи за ослепителния млад цар. Но цар Мирнатиус не е това, което изглежда. А тайната, която крие, заплашва да погълне както страната на хората, така и страната на елфите. Разкъсвани между смъртоносни решения, Мирием и двете й странни съюзнички поемат в отчаяно приключение, което ще ги отведе до границите на саможертвата, силата и любовта.
Информация за автора
Наоми Новик е автор на поредицата Темерер и на романа Изтръгнати от корен, получил награда „Небюла“ и повлиян от полските приказки от нейното детство. Тя е основател на Organization for Transformative Works и на Archive of Our Own, чиято мисия е да предоставят място за фендъм произведения. Живее в Ню Йорк със семейството си и с шестте си компютъра.
Бележки
Празни страници: 440.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Spinner Silver, 2018
Naomi Novik
Въведено от
Silverkata
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Чужди рафтове

Корици 3