Руски поети

Заглавие
Руски поети
Подзаглавие
Петър Велчев: подбор, превод от руски и коментар
Други автори
Петър Велчев, предговор и коментар
Националност
Руска
Език
Български
Поредност на изданието
Първо
Категория
Поезия
Преводач
Петър Велчев
Език, от който е преведено
Руски
Година на превод
2008
Съставител
Петър Велчев
Редактор
Андрей Андреев
Коректор
Петър Апостолов
Оформление на корица
Петър Добрев
Библиотечно оформление
Петър Добрев
Компютърна обработка
Петър Добрев
Предпечатна подготовка
„Алтернатива“
Издател
Издателство „Захарий Стоянов“
Град на издателя
София
Година на издаване
2009
Печат
УИ „Св. Климент Охридски“
Носител
хартия
Печатни коли
20,5
Формат
16/60/90
Брой страници
328
Подвързия
твърда
Цена
15 лв.
ISBN
978-954-09-0321-7
Анотация
Книгата съдържа 158 стихотворения на 20 автори: от Лермонтов и Пушкин до Пастернак и Есенин. Това е първата българска антология на руската лирика дело на един преводач и се отличава с голям исторически обхват (от XVIII-XIX до средата на XX век) и снабдена с обстоен коментар. Затова, наред с художествената си стойност, тя може да служи и като своеобразно въведение в руската поезия.
Информация за автора
Известният поет, литературен критик и преводач на поезия Петър Велчев е завършил испанска и българска филология и философия в Софийския университет. Доктор по филология (1979) и старши научен сътрудник в Института за литература при БАН.
За първи път публикува през 1966 г. Автор е на дванадесет стихосбирки. Негови творби са включени в няколко десетки антологии на българската поезия у нас и в чужбина. Автор е на множество литературоведски очерци, студии и литературнокритически статии. Преводач на стихове от испански, немски, руски, френски и латиноамерикански поети.
Член е на Съюза на българските писатели, на българския ПЕН център, член-учредител на Съюза на преводачите в България, член на Международната асоциация по компаративистика.
Удостоен е с редица отличия, между които: Награда за високи творчески постижения и принос в развитието на българо-руските културни връзки „Золотая муза“, Възпоменателен почетен знак „Мигел де Сервантес“, Национална литературна награда „Димчо Дебелянов“, Награда на Съюза на преводачите за цялостно творчество.
Бележки
На корицата: „Пролет“, фрагмент, художник: Иван И. Левитан
Въведено от
NomaD
Създадено на
Обновено на
Промени

Корици 0