Рос Макдоналд
Жестокият бряг

Автор
Рос Макдоналд
Заглавие
Жестокият бряг
Авторска серия
Лу Арчър №6
Тип
роман
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Трилър
Преводач
Тодор Павлов
Език, от който е преведено
английски
Редактор
Игор Шемтов
Технически редактор
Олга Стоянова
Оформление на корица
Кръстьо Кръстев
Издател
ИК Фама
Град на издателя
София
Година на издаване
1996
Печат
Полипринт АД, Враца
Носител
хартия
Печатни коли
16
Формат
84×108/32
Брой страници
256
Подвързия
мека
Цена
140
ISBN
954-597-051-0
УДК
820(73)-312.4
Анотация
Млада привлекателна жена е намерена мъртва на плажа Малибу. В едно упорито разследване, започнало от снобски спортен клуб и продължило в Лос Анджелис и Лас Вегас, частният детектив Лу Арчър преминава през много кръв и насилие, за да се добере до истината. В основата на всичко са големите пари на Холивуд…
Информация за автора
РОС МАКДОНАЛД е творчески псевдоним на Кенет Милър (1915–1983). Роден в Сан Франциско, той израства във Ванкувър, Британска Колумбия, завръща се в САЩ през 1938-а и се дипломира в Мичиганския университет. През войната служи във флота. Публикува първия си роман през 1944 г. и слага началото на поредицата с главен герой частния детектив Лу Арчър, заемаща водещо място в криминалния жанр. Рос Макдоналд е носител на отличията „Сребърната кама“ и „Най-добър криминален роман за 1965 година“ във Великобритания, а също и на престижната награда „Гранд мастър“, присъждана на най-големите майстори на детективски загадки.
Американската критика не пести суперлативите си за романите на Рос Макдоналд и му признава заслуги, надхвърлящи тясната област на криминалното четиво. Ето и някои отзиви:
Романите от поредицата за Лу Арчър са най-изпипаните детективски истории, писани някога от американец. (НЮ ЙОРК ТАЙМС)
Макдоналд е сред малцината автори на криминални романи, чието качество надхвърля ограниченията на жанра. (ЛОС АНДЖЕЛИС ТАЙМС)
Рос Макдоналд е далеч по-сериозен и сложен писател, отколкото някога са били и Чандлър, и Хамет. (ЮДОРА УЕЛТИ)
Рос Макдоналд не само ни учи как да пишем; той постига нещо много повече — учи ни как да четем, как да възприемаме живота, а в известен смисъл дори как да живеем… (Робърт Б. Паркър)
Освен романа „Жестокият бряг“ издателство „ФАМА“ ще представи Рос Макдоналд и с още един от върховете в неговото творчество: „Лесно ли е да умреш“.
Рекламни коментари
„Американският детектив, обезсмъртен от Дашиъл Хамет, развит от Реймънд Чандлър, е доведен до съвършенство от Рос Макдоналд.“
Ню Йорк Таймс Бук Ривю
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Ross Macdonald
The Barbarous Coast, 1956
Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии
Чужди рафтове

Корици 2