Ерик Валц
Саломе

Автор
Ерик Валц
Заглавие
Саломе
Издателска поредица
Известните жени в историята №14
Тип
роман (не е указано)
Националност
немска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Исторически романи и повести
Преводач
Ваня Пенева
Език, от който е преведено
немски
Редактор
Ганка Петкова
Художник
„Иродиада“ (Саломе), 1843 — картина от Пол Деларош
Коректор
Василка Ванчева
Оформление на корица
Борис Драголов
Предпечатна подготовка
Любомир Делев
Издател
ИК „ЕМАС“
Град на издателя
София
Година на издаване
2016
Носител
хартия
Излязла от печат
13.09.2016 г.
Печатни коли
39,5
Формат
84/108/32
Брой страници
632
Подвързия
мека
Цена
19.90 лв.
ISBN
978-954-357-331-8
УДК
830-311.6
Анотация
Юдейска княгиня и арменска царица — историческият образ на прокълнатата в легендата жена.
Топла южна нощ. Цар Ирод Антипа празнува с юдейските велможи деня на своето рождение. Обвита със седем воала, напред излиза Саломе, неговата доведена дъщеря, за да го поздрави с танца си. Младата жена лети, припада, огъва се и се извива под звуците на неземна музика, а воалите се свличат един след друг, за да остане след последния голо мургавото ѝ тяло. Почти в несвяст от видяното цар Ирод изпълнява единственото ѝ желание — да ѝ поднесе главата на Йоан Кръстител. Една легенда, която вече две хилядолетия занимава въображението на творци от цял свят. Един образ, станал олицетворение за зловещата сила на фаталната жена.

Но коя е Саломе? Реално съществувала юдейска княгиня, или плод на въображението на древните? През последните десетилетия излизат все повече факти, на базата на които немският писател Ерик Валц е създал своя голям и вълнуващ роман за една високообразована жена и далновидна предводителка на своя народ.

Денят на раждането ѝ преди 2000 години е един от най-тъмните моменти в историята на Юдея. Тогава дядо ѝ, цар Ирод Велики, от страх пред предсказанието, че се е родил враг на царството му, заповядал да убият всички момчета, родени в страната на този ден. Животът на Саломе бил под заплаха още от първия си час. Но момичето се оказало умно и надраснало връстниците си. Неусетно за околните Саломе се сдобила с недостъпни за една жена знания и обърнала поглед към управлението на царството. Въпреки съпротивата на завистници и интриганти младата жена успяла да се сдобие със собствена провинция — Ашдод, и под нейното управление страната се превърнала в център на науките и изкуствата.

Саломе живяла в неспокойно време, когато господствали строги свещеници и водачи на секти, а насилието било ежедневие. Тайната ѝ любов към гръцкия архитект Тимон представлявала постоянна заплаха като надвиснал Дамоклев меч. Заради Тимон тя допуснала най-голямата грешка в живота си. Разочарована от народа си и прогонена като предателка, пътят ѝ я отвел първо към Рим на цезарите, после обаче тя се завърнала в Свещената земя, където започнала последната битка за короната на Юдея…
Информация за автора
Ерик Валц, роден на 29 март 1966 г. в Кьонигщайн, Таунус, получава търговско образование. Започва да пише къси разкази, ала голямата му страст е историята. Дебютният му роман „Господарката на папите“ впечатлява силно и читателите, и критиците.
Ерик Валц е член и пресговорител на „Кво Вадис“, сдружението на авторите на исторически романи. Живее в Берлин и е на свободна практика. Вече пише следващия си роман.
Бележки
Празни страници — 2, 4, 622, 626.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Eric Walz
DIE SCHLEIER DER SALOME
© 2005 by Eric Walz und Verlagsgruppe Random House GmbH
Въведено от
sqnka
Създадено на
Обновено на
Източници
Номера на издателската поредица е от сайта на издателството.
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Промени

Корици 2