Мартин Хайдегер
Същности

Записът е непълен.

Автор
Мартин Хайдегер
Заглавие
Същности
Издателска поредица
Философска библиотека
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Философия

Преводач
Димитър Денков, Христо Тодоров
Език, от който е преведено
немски
Година на превод
1993
Художник
Константин Жеков
Коректор
Мариана Станчева
Предпечатна подготовка
„ЛИК“

Издател
ГАЛ — ИКО
Град на издателя
София
Година на издаване
1993
Печатница
Образование и наука

Формат
129×194
Брой страници
232
Подвързия
мека
Цена
45 лв.

ISBN
954-8010-20-8

Информация за автора
Мартин Хайдегер е роден на 26.08.1889г. в Мескирх до Фрайбург ин Бресгау (Баден). Учил е в лицеите на йезуитите в Констанца и Фрайбург, слушал теология, математика, природни науки и философия в университета на Фрайбург.
След защита на докторската си дисертация и доцентурата под ръководството на Рикерт, Хайдегер е асистент на Хусерл, а от 1923 до 1928 г. е професор в Марбургския университет. През 1933 г. е избран за ректор на Фрайбургския университет.
Библиографията на работите му включва десетки хиляди заглавия — пълните му събрани съчинения се съдържат в повече от 100 тома.
Неговите идеи се продължават както от непосредствените му последователи (Гадамер, Бофре), така и от тези, които се разграничават от него (Сартр, Дерида). Съвременната политология (Глюксман, Рорти), философията на техниката (Ширмахер), онтологичната етика (Левинас), теологията — в това число и православната (Янарас) са белязани от идеите и темите на Хайдегер. Значението на неговата философия в света се подчертава и от критиката по негов адрес (Ясперс, Карнап, Адорно, Грас, Хабермас), а също така и от повтарящите се кампании по неговото развенчаване.

Въведено от
pano
Създадено на
Обновено на

...

Сканирани страници