Мартин Хайдегер
Същности

Автор
Мартин Хайдегер
Заглавие
Същности
Издателска поредица
Философска библиотека
Тип
сборник
Националност
немска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Философия

Преводач
Димитър Денков, Христо Тодоров
Език, от който е преведено
немски
Година на превод
1993
Художник
Константин Жеков
Коректор
Мариана Станчева
Предпечатна подготовка
„ЛИК“

Издател
Издателство „Гал-Ико“
Град на издателя
София
Година на издаване
1993
Печатница
Образование и наука

Носител
хартия
Формат
129×194
Брой страници
232
Подвързия
мека
Цена
45 лв.

ISBN
954-8010-20-8
УДК
101(091)(430), 141.32

Информация за автора
Мартин Хайдегер е роден на 26.08.1889г. в Мескирх до Фрайбург ин Бресгау (Баден). Учил е в лицеите на йезуитите в Констанца и Фрайбург, слушал теология, математика, природни науки и философия в университета на Фрайбург.
След защита на докторската си дисертация и доцентурата под ръководството на Рикерт, Хайдегер е асистент на Хусерл, а от 1923 до 1928 г. е професор в Марбургския университет. През 1933 г. е избран за ректор на Фрайбургския университет.
Библиографията на работите му включва десетки хиляди заглавия — пълните му събрани съчинения се съдържат в повече от 100 тома.
Неговите идеи се продължават както от непосредствените му последователи (Гадамер, Бофре), така и от тези, които се разграничават от него (Сартр, Дерида). Съвременната политология (Глюксман, Рорти), философията на техниката (Ширмахер), онтологичната етика (Левинас), теологията — в това число и православната (Янарас) са белязани от идеите и темите на Хайдегер. Значението на неговата философия в света се подчертава и от критиката по негов адрес (Ясперс, Карнап, Адорно, Грас, Хабермас), а също така и от повтарящите се кампании по неговото развенчаване.

Въведено от
pano
Създадено на
Обновено на

Промени
...

Корици 2

Липсват сканирани страници.