Фредерик Бегбеде
Един френски роман

Записът е непълен.

Автор
Фредерик Бегбеде
Заглавие
Един френски роман
Тип
роман
Националност
френска
Език
български
Поредност на изданието
първо

Преводач
Георги Ангелов
Език, от който е преведено
френски
Година на превод
2014
Редактор
Росица Ташева
Художник
Стефан Касъров
Коректор
Соня Илиева
Предпечатна подготовка
„Пре Принт БГ“

Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2014
Печатница
„Дедракс“

Печатни коли
17,5
Формат
84×108/32
Брой страници
280
Подвързия
мека
Цена
14 лв.

ISBN
978-619-150-263-9

Анотация
Френският писател Фредерик Бегбеде (роден 1965 г.) е добре известен в България със своите десетина скандални романа, сред които "Почивка в кома" и "Помощ, простете" (ИК "Колибри", 2010, 2013), както и с великолепното си есе за любимите книги "Първа равносметка след апокалипсиса" (ИК "Колибри", 2013). Бегбеде е носител на наградата "Ентералие" за "Прозорци към света" (2003) и на наградата "Рьонодо" за "Един френски роман (2009).
Потвърждавайки репутацията си на бунтар и купонджия, в "Един френски роман" Бегбеде взема повод от двата дни, прекарани в ареста заради смъркане на кокаин на улицата, за да разкаже по твърде своеобразен и завладяващ начин живота си, животът на своите деди и родители - и по подразбиране, живота на Франция през миналото и част от сегашното столетие. Тръгвайки по следите на изгубеното си детство, писателят създава автобиографично четиво, в което съвремие и минало се смесват по едновременно ироничен и затрогващ начин.
Фредерик Бегбеде:
Това е историята на една Ема Бовари на седемдесетте, възпроизвела по време на развода си мълчанието на предишното поколение за бедите, причинени от двете войни.
Това е историята на един мъж, превърнал се в бонвиван, за да си отмъсти, че е бил изоставен, на един баща станал циничен, понеже сърцето му е било разбито.
Това е историята на един по-голям брат, направил всичко да не прилича на родителите си, и на един по-малък брат, направил всичко да не прилича на големия си брат.
Това е историята на едно меланхолично дете, отраснало в самоубила се страна, отгледано от потиснати от провала на брака си родители.
Това е историята на една страна, която успя да загуби две войни, като твърдеше, че ги е спечелила, а после да загуби и своята колониална империя, като се правеше, че значението й с нищо не се е променило.
Такъв е животът, който живях: един френски роман.
Рекламни коментари
Мишел Уелбек:
Без никакво съмнение най-голямото достойнство на тази книга е нейната честност. Когато е честна до такава степен, една книга може дори просто по невнимание да доведе до истински разкрития за човешката природа - в това отношение литературата води науката с няколко дължини.
Съдържание
Пролог...7
1...9
.
.
.
43...269
Епилог...272
Бележки
На корицата Фредерик Бегбеде на 7 години - акварел от Никол Рател.
На 4 корица: Фредерик Бегбеде с дъщеря си Клое.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Frédéric Beigbeder
Un Roman Français
Frédéric Beigbeder, 2009

Въведено от
vog
Създадено на
Обновено на

...

Сканирани страници