Фред Варгас
Човекът със сините кръгове

Записът е непълен. (липсва задна корица)

Автор
Фред Варгас
Заглавие
Човекът със сините кръгове
Издателска поредица
Съвременни криминални романи
Авторска серия
Комисар Адамсберг №1
Тип
Повест
Националност
Френска
Език
български
Поредност на изданието
Първо
Категория
Криминална проза
Преводач
Росица Ташева
Език, от който е преведено
Френски
Година на превод
2009
Художник
Стефан Касъров
Коректор
Петя Величкова
Предпечатна подготовка
Милана Гурковска
Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2009
Адрес на издателя
ул."Иван Вазов" №36
Печат
„Инвестпрес“
Носител
хартия
Печатни коли
12
Формат
84/108/32
Брой страници
192
Подвързия
мека
Цена
12,00
ISBN
987-954-529-722-9
УДК
840-312.4
Анотация
Преди да открие какво е търсено в двата разкопани гроба и дали двете стари моми са загинали при злополука („Във вечната гора“), преди да разследва — разбира се, успешно — убийства, вършени в продължение на петдесет години („Ветровете на Нептун“), и преди да приключи с аферата с изрисуваните по парижките врати четворки („Бягай и не бързай да се връщаш“), комисарят Адамсберг за пръв път се появява в Криминалната бригада на френската полиция в Париж, когато се заема със странния случай на човек, чертаещ сини кръгове по улиците. Кръговете ограждат на пръв поглед невинни дребни предмети, но Адамсберг подозира нещо нечисто. И предчувствието не го лъже — една сутрин в поредния син кръг полицаите намират труп. Докато комисарят довежда до блестящ край това свое първо разследване в Париж, читателят се запознава с океаноложката Матилд Форестие, често споменавана в следващите романи, и научава нещо повече за особената връзка между Адамсберг и неговата Камий.
Информация за автора
Френската писателка Фред Варгас (малкото име идва от Фредерик, а фамилията, същата като на нейната сестра близначка, художничката Жоел Варгас — от името на героинята на Ава Гарднер от филма „Босоногата графиня“) е археолог, археозоолог и медиевист в работно време и авторка на криминални романи в свободните си минути. Ако блестящите й постижения като археолог са известни само сред колегите й, то романите й (четиринайсет на брой) са познати и любими на милиони читатели — ненапразно по света я наричат френската кралица на криминалния роман.
Фред Варгас защитава докторска степен по история на тема „Чумата в Средновековието“ — същата тема се появява в един от романите й. Специализира археозоология — която също не е пренебрегната в друг роман. Работи в Националния център за научни изследвания. Участва в археологически разкопки — една от героините й е, естествено, археоложка. След успеха на първите си книги се отдава само на писане.
Понастоящем, въпреки огромния си успех Фред Варгас рядко ходи на светски събития и избягва да дава интервюта.

Във Франция само от 2008 г. насам от книгите й са продадени над 2 милиона екземпляра и името й неизменно фигурира сред първите 10 най-продавани автори в класацията на в. „Фигаро“. Превеждана е в над 30 страни и има 18 награди, от които няколко международни.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Fred Vargas
L’HOMME AUX CERCLES BLEUS
© Editions Viviane Hamy, 1996
Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Промени

Корици 1