Хитоми Канехара
Обици и змии

Автор
Хитоми Канехара
Заглавие
Обици и змии
Издателска поредица
Отвъд №3
Тип
роман
Националност
японска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Психологически трилър, Съвременен роман (XXI век)
Теми
Еротика, Контракултура, Постмодернизъм, Секс, Четиво само за възрастни

Преводач
Мая Милева
Език, от който е преведено
японски
Година на превод
2009
Редактор
София Несторова
Художник
Яна Левиева
Коректор
Росица Николова
Оформление
Яна Левиева

Издател
Жанет-45
Град на издателя
Пловдив
Година на издаване
2009
Адрес на издателя
бул. „Александър Стамболийски“ №9
Печатница
Полиграфически комплекс Жанет 45, Пловдив

Носител
хартия
Формат
20×12
Брой страници
112
Подвързия
мека
Цена
9.95

ISBN
978-954-491-514-8
УДК
895.6-31

Анотация
С излизането си „Обици и змии“ — дебютният роман Хитоми Канехара — предизвиква шок в родината си и се превръща в бестселър сред младата читателска аудитория.
Романът печели наградата „Акутагава“ (2004) — най-престижното отличие за млади автори. 21-годишната тогава Канехара е едва втората жена, носител на приза, традиционно присъждан на колегите й мъже. Нещо повече, един от най-ярките представители на модерната японска проза и член на журито, Рю Мураками (не е роднина на Харуки) заявява уверено, че това е „най-силната книга в историята на наградата изобщо“.
На не повече от стотина страници авторката разгръща историята на Луи (кръстена на марката Луи Вюитон), която търси себе си в преследването на болката и удоволствието чрез мъчителни трансформации на собственото тяло.
Стилът шокира и разтърсва с пределната си изчистеност и простота. Героите на Канехара не са от онези, които бихте поканили на вечеря, но в същото време не е трудно да разберете тоталната им отчужденост от другите и самите себе си.
Романът на Канехара с хладна ярост заявява съпротивата си срещу груповата идентичност и кошерното съществуване. В свят, в който индивида се приема за отклонение от нормата, младата Луи се отдава с нарастващо усърдие на демоничен секс, ритуален мазохизъм, пиърсинг и автомалтретиране.
Романът документира пропастта, зейнала между поколенията и повежда читателя в едно мрачно, шокиращо и в същото време хипнотично спускане в света на ъндърграунда. Ключовите думи в този лабиринт са: графити, комикс, пиърсинг, татус, мода.
Информация за автора
Xитoми Kaнexapa e poдeнa в Toĸиo пpeз 1983. Haпycĸa yчилищe и ceмeйcтвoтo cи нa 11-гoдишнa възpacт. Cлeд ĸaтo няĸoлĸo гoдини живee нa yлицaтa, зaпoчвa дa пишe paзĸaзи и ги изпpaщa нa бaщa cи, извecтeн пpeвoдaч. Πyблиĸyвa пъpвия cи poмaн „Oбици и змии“ нa 21 гoдини.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Hitomi Kanehara
SNAKES AND EARRINGS

Copyright © Hitomi Kanehara 2004
All rights reserved.
First published in Japanese by Shueisha, Inc., Tokyo, Japan.

Въведено от
dijon
Създадено на
Обновено на

Промени
...

Корици 2