Иън Макюън
В черупката

Автор
Иън Макюън
Заглавие
В черупката
Издателска поредица
Съвременна европейска проза
Тип
роман (не е указано)
Националност
британска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Преводач
Надежда Розова
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2018
Редактор
Росица Ташева
Редакционна колегия
Раймонд Вагенщайн, Силвия Вагенщайн, Иглика Василева, Жечка Георгиева, Жанина Драгостинова, Росица Ташева, Мария Енчева
Художник
Стефан Касъров
Технически редактор
Симеон Айтов
Коректор
Здравка Букова
Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2018
Адрес на издателя
ул. „Иван Вазов“ №36
Печат
„Инвестпрес“
Носител
хартия
Излязла от печат
28.09.2018
Печатни коли
13
Формат
84×108/32
Брой страници
208
Подвързия
мека
Цена
15 лв.
ISBN
978-619-02-0288-2
УДК
821.111-31
Анотация

Труди мами съпруга си Джон поета. Не с кой да е, а със собствения му брат Клод глупака. Труди и Клод имат зловещ план — да се отърват от Джон. Но и един свидетел — деветмесечния обитател на утробата на Труди. Който чува всичко и си прави съответните изводи. И който също има план. Изключителна история, каквато е способно да роди само въображението на гениален разказвач като Иън Макюън. И безподобен римейк на „Хамлет“, събрал суперлативите на критиците. Без да смятаме любопитните разсъждения на нероденото бебе за европейската и световната съвременност. И, разбира се, без да забравяме несъмнените елементи на трилър с логична и изненадваща развръзка.

Информация за автора

Иън Макюън (р. 1948), най-награждаваният английски писател и безспорно един от най-талантливите европейски творци, е автор на десетина романа, сред които „Почивка в чужбина“, „Дете във времето“, „Невинният“, „Черните кучета“, „Неумолима любов“ „Амстердам“, „Изкупление“, „Събота“, „На плажа Чезъл“, „Солар“. Още първият му сборник с разкази е отличен с наградата „Съмърсет Моъм“. Следват три награди, сред тях и „Букър“, а романът „Изкупление“ получава 4 награди — истински рекорд. „Събота“ също е номиниран за „Букър“ и е отличен с една от най-старите и престижни британски награди за литература, „Джеймс Тейт Блак Мемориал Прайз“. През 2011 г. съвсем заслужено Макюън е удостоен с Йерусалимската награда за свободата на индивида в обществото. Много от произведенията му са филмирани. През 2008 г. по екраните излезе и филмът „Събота“ по сценарий на Патрик Марбър.

Рекламни коментари

Едновременно забавен и смъртоносно сериозен, последният роман на Макюън не се вписва в никаква категория. И това го прави още по-интересен.
Таймс

Разказана от необичайна гледна точка, историята на „В черупката“ е класически разказ за убийство и изневяра, изумителен акт на литературен вентрилокизъм, непознат в съвременната литература.
Дейли Телеграф

Алтернативен „Хамлет“, шедьовър, събрал всичко, което Макюън знае за своето изкуство.
Гардиан

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Ian McEwan
Nutshell (2016)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Чужди рафтове

Корици 2