Иън Макюън
Неумолима любов

Автор
Иън Макюън
Заглавие
Неумолима любов
Издателска поредица
Съвременна европейска проза
Тип
роман (не е указано)
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Теми
Екранизирано
Преводач
Иглика Василева
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2006
Редактор
Росица Ташева
Художник
Стефан Касъров
Предпечатна подготовка
Милана Гуркова
Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2006
Адрес на издателя
ул. „Иван Вазов“ №36
Печат
„Симолини“
Носител
хартия
Излязла от печат
20.12.2005
Печатни коли
17,25
Формат
60×84/16
Брой страници
276
Подвързия
мека
Цена
8 лв.
ISBN
954-529-428-0
УДК
820-31
Анотация

Вследствие на едно трагично завършило произшествие журналистът Джо Роуз се запознава с младия Джед Пари и от този миг нататък животът му вече не е същият. Джед започва да изпитва към Джо необяснима и неумолима любов и го подлага на ужасяващ любовен тормоз. Опитите на журналиста да се отърве от своя преследвач не се увенчават с успех — никой не го приема на сериозно, нито приятелката му Клариса, която смята, че той си внушава, нито полицията, която на нищо не може да се учуди. Постепенно става ясно, че любовта може да е по-опасна от омразата и нещата взимат драматичен обрат.

Едноименният филм по романа (2004 г.) се прожектира с огромен успех по екраните и отнесе множество награди през 2005 г., в това число Имперските награди за най-добър актьор, най-добра актриса и най-добър режисьор, наградите „Европейски филм“ за най-добър актьор, най-добър режисьор и най-добър английски филм, Наградата на лондонските филмови критици за актьор на годината и др.

Информация за автора

Иън Макюън (р. 1948), най-награждаваният английски писател и безспорно един от най-талантливите европейски творци, е автор на десетина романа, сред които „Почивка в чужбина“, „Дете във времето“, „Невинният“, „Черните кучета“, „Неумолима любов“ „Амстердам“, „Изкупление“, „Събота“, „На плажа Чезъл“, „Солар“. Още първият му сборник с разкази е отличен с наградата „Съмърсет Моъм“. Следват три награди, сред тях и „Букър“, а романът „Изкупление“ получава 4 награди — истински рекорд. „Събота“ също е номиниран за „Букър“ и е отличен с една от най-старите и престижни британски награди за литература, „Джеймс Тейт Блак Мемориал Прайз“. През 2011 г. съвсем заслужено Макюън е удостоен с Йерусалимската награда за свободата на индивида в обществото. Много от произведенията му са филмирани. През 2008 г. по екраните излезе и филмът „Събота“ по сценарий на Патрик Марбър.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Ian McEwan
Enduring Love (1997)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2