Мария Домбровска
Усмивка на детството

Автор
Мария Домбровска
Заглавие
Усмивка на детството
Издателска поредица
Библиотека „Когато бях малък“ №18
Други автори
Ванда Смоховска-Петрова (послеслов)
Тип
разкази
Националност
полска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Разкази за деца
Преводач
Ванда Смоховска-Петрова, Алина Петрова-Василевич
Език, от който е преведено
полски
Година на превод
1983
Редактор
Лилия Рачева
Художник
Галя Георгиева
Художествен редактор
Йова Чолакова
Технически редактор
Методи Андреев
Коректор
Елена Пеловска
Библиотечно оформление
Гичо Гичев
Издател
Държавно издателство „Отечество“
Град на издателя
София
Година на издаване
1983
Адрес на издателя
ул. „Левски“ 1
Печат
ДП „Георги Димитров“ — София
Носител
хартия
Дадена за набор/печат
февруари 1983 г.
Подписана за печат
април 1983 г.
Излязла от печат
август 1983 г.
Печатни коли
6
Издателски коли
5,04
УИК
4,23
Формат
32/84/108
Код / Тематичен номер
11/6116-4-83/95376 42213
Брой страници
96
Подвързия
мека
Цена
0,68 лв.
С илюстрации
да
УДК
ДЧ884-32
Анотация

Понякога, като си мисля, че имам всичко и че съм щастлива, изведнъж забелязвам, че нямам нищо на света — освен теб, роден дом, място света светих, което не съществува вече на света.
Един-единствен път става всичко на тоя свят и ти само веднъж беше наша, бащина къща.
Няма такъв откъслек от живота, в който да не витае сладкия ти образ, няма такава екзотична и далечна страна, сред която не би се появила ти, в отечеството ми,

Информация за автора

„Всичко винаги е чудесно, но никога по такъв начин, както когато бяхме малки“ — така започва един от поместените тук разкази на голямата полска писателка Мария Домбровска (1889–1970). Защо „никога по такъв начин“? Защото само тогава притежаваме дарбата така да се радваме на цъфналите дървета, на чудната птица, разкрасена от нашето въображение, на песента, на танца, на дреболиите, които възрастните вече не забелязват. Само тогава така всеотдайно обичаме и така настойчиво се борим за любовта на другите, дори на едно кученце. Само тогава заспиваме така безгрижно, с толкова доверие към света и толкова бързо, че дори нямаме време да си отговорим кого всъщност обичаме най-много.
Но един ден пристига колата и ние трябва да си заминем от този приказен детски свят…
Тринадесет години след издаването на сбирката разкази, озаглавена „Усмивка на детството“ (1923 г.), голяма част от които са включени в тази книга, Домбровска написва най-голямата си творба, романа-епопея, „Нощи и дни“. В нея тя пак се завръща в бащиния дом, този, „родоначалник“ на всичките й преживявания. Централните образи в този роман — Богумил и Барбара — носят чертите на родителите на писателката, а техните деца, това са същите деца, които познаваме от „Усмивка на детството“. Тази творба буди у нас увереността, че всъщност с нищо не се прощаваме завинаги. Един свят не си отива без остатък, защото неговият залез е същевременно раждане на нов свят, по-сложен, но съвсем не лишен от всичко онова, което в предишния е било най-ценно — стига да умеем да го опазим, да му останем верни.
Мария Домбровска принадлежи към най-верните. Събудилата се у нея още през детските й години любов и почит към „хората от там“ (такова заглавие носи томчето й с разкази, излезли през 1925 г.) т. е. към хората от селото, обикновените прости жени и мъже, които работят, шетат по цял ден и умеят да се радват на своя труд, на пряката си връзка със земята и заобикалящите ги предмети, не я напуска до края на живота й.
След войната Домбровска посвети едни от най-хубавите си разкази на тези обикновени хора, които издигнаха от развалините любимия си град и отдадоха всичките си сили за да направят живота по-хубав.
Мария Домбровска е в полската литература продължителка на светлата, утвърждаваща оптимистична струя, чиито най-големи представители са Адам Мицкевич (особено в „Пан Тадуеш“) и Хенрик Сенкевич. Творбите й са широко отворени към бъдещето. Михал Богуски от разказа „Сватба на село“ казва: „Според моя ум, животът е като път. Което си извървял е вече твое — това няма да загубиш. За него няма що да се боиш. Но за това, което е пред теб, се бой… Сбъркаш ли пътя няма да стигнеш, ще се залисаш. А накъде вървиш по този път на живота? В бъдещето вървиш“. В бъдещето, което ни води към все нови и нови светове, може би все по-трудни, но и по-свой начин по-красиви. Защото животът, самият живот е за Мария Домбровска една велика, безкрайна приказка.
Ванда Смоховска-Петрова

Съдържание

Нашият дом . . . 5
Дърветата напролет . . . 8
Дивата лоза . . . 13
Янек . . . 16
Китайчето . . . 25
Кучето . . . 32
Птиците . . . 42
Баба ни . . . 49
Гостите . . . 57
Книгите . . . 64
Песента . . . 70
Заминаването . . . 80
Лястовичките . . . 82
През един декемврийски здрач . . . 85
Мястото света светих . . . 89
За авторката на ’Усмивка на детството’ (Ванда Смоховска-Петрова) . . . 94

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Maria Dąbrowska
Uśmiech dzieciństwa (1923)
Czyteluik
Warszawa, 1979

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии
Промени
Чужди рафтове

Корици 2