Елена Феранте
Тягостна любов

Автор
Елена Феранте
Заглавие
Тягостна любов
Издателска поредица
Съвременна европейска проза
Тип
роман (не е указано)
Националност
италианска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Теми
Екранизирано
Преводач
Иво Йонков
Език, от който е преведено
италиански
Година на превод
2021
Редактор
Росица Ташева
Редакционна колегия
Силвия Вагенщайн, Раймонд Вагенщайн, Жечка Георгиева, Жанина Драгостинова, Мария Енчева, Деница Колева, Елена Константинова, Паулина Мичева, Росица Ташева
Художник
Стефан Касъров
Технически редактор
Симеон Айтов
Коректор
Нели Германова
Предпечатна подготовка
„Ибис“
Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2021
Адрес на издателя
ул. „Иван Вазов“ №36
Печат
Печатница „Инвестпрес“
Носител
хартия
Излязла от печат
11.06.2021
Печатни коли
11,50
Формат
84×108/32
Брой страници
184
Подвързия
мека
Цена
16 лв.
ISBN
978-619-02-0842-6
Анотация

Когато Амалия се удавя, дъщеря й Делия започва да си задава въпроси. Дали майка й, към която е изпитвала двойствени чувства и която е имала двойствено поведение, е решила да сложи край на живота си? С кого е била в последния си ден? Каква роля са играли в тази трагедия бившият й болезнено ревнив съпруг и мъжът, с когото вероятно се е срещала? И Делия тръгва по следите на своята майка, опитвайки се да открие истинската й същност и може би собствената си истинска същност. Смесвайки реалност и фантазия, факти и предположения, тя бавно, но неумолимо се приближава към целта си.

Елена Феранте ни въвежда в една семейна история, изпълнена с насилие, с любов и омраза, но и с много нежност и съпричастие, история, започнала и завършила в един Неапол, с който загадъчната писателка остава завинаги свързана.

Информация за автора

Вероятно родена в Неапол през 1943 г., италианската писателка с малко вероятното име Елена Феранте общува с читателите си само чрез своите издатели, които се боят, че ако разкрият самоличността й, тя ще престане да пише. Елена Феранте е автор на 9 романа, една автобиографична книга и детска книга с илюстрации.
Свръхуспехът настъпва, когато тя поставя началото на неаполитанските си романи със световния бестселър „Гениалната приятелка“ (ИК „Колибри“, 2016), номиниран за международната дъблинска литературна награда, от който за по-малко от две години са продадени 5,5 милиона екземпляра! През 2016 г., когато излиза „Новото фамилно име“, втората книга от неаполитанската тетралогия, сп. „Тайм“ включва авторката в списъка на стоте най-влиятелни личности. А „Историята на изгубеното дете“, четвъртият роман от поредицата, е удостоен със Златен медал на Независимите издатели и е номиниран за Ман Букър Интернешънъл.
Няколко от книгите на Феранте са филмирани. По неаполитанската тетралогия беше създаден телевизионен сериал с главен сценарист писателят Франческо Пиколо. През май 2020 г. Netflix обяви, че се работи по нова филмова поредица, вдъхновена от последния засега роман на Елена Феранте — Измамният живот на възрастните.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Elena Ferrante
L'amore molesto (1992)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Източници
Информацията за автора е копирана от сайта на издателя, не от задна корица.
Връзки в Мрежата
Издателства Книжарници

Корици 2