Майкъл Ридпат
Където тегне мрак

Записът е непълен. (задна корица; стр. 1, 318, 319, 320)

Автор
Майкъл Ридпат
Заглавие
Където тегне мрак
Издателска поредица
Огън и лед
Авторска серия
Огън и лед №1
Тип
роман
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Трилър
Преводач
Матей Тодоров
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2011
Редактор
Албена Раленкова
Коректор
Николина Петрова
Оформление на корица
Калина Янчулова
Предпечатна подготовка
Лъчезар Маринополски, Про Филмс
Издател
ИК „Pro Book“, " Про Филмс" ООД
Град на издателя
София
Година на издаване
2011
Печат
ПИП — София
Други полета
С пълни авторски права:
Michael Ridpath, 2010
Матей Тодоров, превод
Носител
хартия
Излязла от печат
26.05.2011
Брой страници
320
Подвързия
мека
Цена
13,99 лв.
С илюстрации
да
ISBN
978-954-2928-10-2
УДК
820-31
Анотация
За книгата
Насред исландската пустош и вулканичен пейзаж, се надигат слухове за тайната продажба на отдавна смятан за загубен ръкопис, съдържащ древна сага за пръстен с огромна сила. Този ръкопис, пазен от едно семейство над 800 години, бил показан на Дж. Р. Р. Толкин през 30-те години на 20-ти век и е вдъхновил създаването на „Властелинът на пръстените“. Само заради този оригинал и неговата мистерия си струва да се убива… а какво би станало, ако сагата е вярна и пръстенът наистина съществува?
Тайно общество се е заело да разгадае тайната на сагата и да открие пътя към истинския пръстен, вярвайки, че той наистина съществува.
Израсналият в Бостън, но роден в Исландия, детектив Магнус Йонсон е преследван от мафията, тъй като неговите свидетелски показания могат да вкарат в затвора много от босовете. Но по-големият му проблем е да се опази жив от продажните полицаи, които също са замесени в организираната престъпност.
За да го предпазят от тях, шефовете на Магнус го изпращат в Исландия като консултант, но никой не предполага колко големи са силите, стоящи зад едно „домашно“ на пръв поглед убийство.

За вдъхновението
Дж. Р. Р. Толкин е преподавал средноанглийски в Лийдския университет между 1920 г. и 1925 г., където е учредил клуб „Викинг“ с неговите бири и исландски пиянски песнички. От писмата му се знае, че след като е завършил първата глава от „Властелинът на пръстените“ в края на 1937 г., той е агонизирал няколко месеца в опит да измисли как да продължи историята и да я свърже с по-ранната си творба „Хобитът“. „Където тегне мрак“ предлага едно възможно решение на този проблем.

За втората книга
През януари 2009 г. в центъра на Рейкявик се провеждат редица демонстрации. Малка група от протестиращи се събират и обсъждат, че всичко е прекалено мирно. Настояват за повече насилие, което да накара света да им обърне внимание. След като се напиват здраво, те излизат на улицата и привеждат думите в дела, започвайки с убийството на банкер.
Детектив Магнус Йонсон е извикан на помощ отново и, както обикновено, нищо при това разследване няма да се окаже толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед.
Очаквайте следващата книга от поредицата „Огън и лед“!
Информация за автора
За автора
Майкъл Ридпат е работил в продължение на осем години като брокер, преди да се откаже и да се отдаде на писането. Получава признание много бързо и се нарежда сред един от най-продаваните автори на трилъри във Великобритания и САЩ с поредицата си от „финансови трилъри“.
„Където тегне мрак“ е първата книга от поредицата „Огън и лед“, с която Майкъл Ридпат навлиза в една сравнително нова за него територия — приключенските трилъри.
Бележки
Поредица Огън и лед — ISSN: C634-2027
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Michael Ridpath
Where the Shadows Lie (2010)
Въведено от
NomaD
Създадено на
Обновено на
Източници
- Български книжици: корици; бр. страници; националност;
- COBISS: УДК; издателска поредица; печатница;
- profilms.bg: цена; дата издаване
Връзки в Мрежата
Библиотеки Издателства Книжарници
Промени

Корици 1