Майкъл Ридпат
Където тегне мрак

Автор
Майкъл Ридпат
Заглавие
Където тегне мрак
Авторска серия
Огън и лед №1
Тип
роман
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Трилър
Преводач
Матей Тодоров
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2011
Редактор
Албена Раленкова
Коректор
Николина Петрова
Оформление на корица
Калина Янчулова
Предпечатна подготовка
Лъчезар Маринополски, Про Филмс
Издател
ИК „Pro Book“, „Про Филмс“ ООД
Град на издателя
София
Година на издаване
2011
Печат
ПИП — София
Други полета
Празни страници: 219 и 220.
Носител
хартия
Излязла от печат
26.05.2011
Брой страници
320
Подвързия
мека
Цена
13,99 лв.
С илюстрации
да
ISBN
978-954-2928-10-2
УДК
820-31
Анотация
Насред исландската пустош и вулканичен пейзаж, се надигат слухове за тайната продажба на отдавна смятан за загубен ръкопис, съдържащ древна сага за пръстен с огромна сила. Този ръкопис, пазен от едно семейство над 800 години, бил показан на Дж. Р. Р. Толкин през 30-те години на 20-ти век и е вдъхновил създаването на „Властелинът на пръстените“. Само заради този оригинал и неговата мистерия си струва да се убива… а какво би станало, ако сагата е вярна и пръстенът наистина съществува?
Тайно общество се е заело да разгадае тайната на сагата и да открие пътя към истинския пръстен, вярвайки, че той наистина съществува.
Израсналият в Бостън, но роден в Исландия, детектив Магнус Йонсон е преследван от мафията, тъй като неговите свидетелски показания могат да вкарат в затвора много от босовете. Но по-големият му проблем е да се опази жив от продажните полицаи, които също са замесени в организираната престъпност.
За да го предпазят от тях, шефовете на Магнус го изпращат в Исландия като консултант, но никой не предполага колко големи са силите, стоящи зад едно „домашно“ на пръв поглед убийство.

За вдъхновението
Дж. Р. Р. Толкин е преподавал средноанглийски в Лийдския университет между 1920 г. и 1925 г., където е учредил клуб „Викинг“ с неговите бири и исландски пиянски песнички. От писмата му се знае, че след като е завършил първата глава от „Властелинът на пръстените“ в края на 1937 г., той е агонизирал няколко месеца в опит да измисли как да продължи историята и да я свърже с по-ранната си творба „Хобитът“. „Където тегне мрак“ предлага едно възможно решение на този проблем.

За втората книга
През януари 2009 г. в центъра на Рейкявик се провеждат редица демонстрации. Малка група от протестиращи се събират и обсъждат, че всичко е прекалено мирно. Настояват за повече насилие, което да накара света да им обърне внимание. След като се напиват здраво, те излизат на улицата и привеждат думите в дела, започвайки с убийството на банкер.
Детектив Магнус Йонсон е извикан на помощ отново и, както обикновено, нищо при това разследване няма да се окаже толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед.
Очаквайте следващата книга от поредицата „Огън и лед“!
Информация за автора
Майкъл Ридпат е работил в продължение на осем години като брокер, преди да се откаже и да се отдаде на писането. Получава признание много бързо и се нарежда сред един от най-продаваните автори на трилъри във Великобритания и САЩ с поредицата си от „финансови трилъри“.
„Където тегне мрак“ е първата книга от поредицата „Огън и лед“, с която Майкъл Ридпат навлиза в една сравнително нова за него територия — приключенските трилъри.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Michael Ridpath
Where the Shadows Lie (2010)
Въведено от
NomaD
Създадено на
Обновено на
Източници
- Български книжици: корици; бр. страници; националност;
- COBISS: УДК; издателска поредица; печатница;
- profilms.bg: цена; дата издаване
Връзки в Мрежата
Библиотеки Издателства Книжарници
Промени

Корици 2