Лорънс Дърел
Александрийски квартет: Жюстин

Автор
Лорънс Дърел
Заглавие
Александрийски квартет: Жюстин
Подзаглавие
Част първа
Тип
роман
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
второ
Категория
Съвременни романи и повести

Преводач
Иглика Илиева Василева
Език, от който е преведено
английски
Редактор
Светла Евстатиева
Технически редактор
Ангел Йорданов
Коректор
Светла Евстатиева
Оформление на корица
Иван Тодоров Домузчиев
Предпечатна подготовка
AMG Adv.

Издател
ИК „Кръгозор“
Град на издателя
София
Година на издаване
2010
Печатница
Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“

Носител
хартия
Печатни коли
14
Формат
60/90/16
Брой страници
226
Подвързия
твърда
Цена
16 лв.

ISBN
978-954-771-240-9

Анотация
"Александрийски квартет" на най-големия стилист на британската литература, Лорънс Дърел, е тетралогия за мистерията на човешката душа, любовта и страстта, за спомените и познанието, постижимо от хората. Всеки роман от тази необикновена и екзотична поредица разказва историята на любовта и човешките взаимоотношения от различна гледна точка и набляга на един от четиримата главни герои - Жюстин, Балтазар, Маунтолив и Клия.
Самият древен и мистичен град, Александрия, е петият главен герой. В него малко преди Втората световна война се събират персонажите на четирите романа.

Първият от четирите романа - "Жюстин" - е опитът на разказвача да разбере любовната си връзка с красивата и загадъчна Жюстин. Да бъдеш обладан от любовта, да изградиш архитектурата на желанието...
Колко лекомислено е да си представиш влюбването като сходство на умовете, на мислите; едновременното възпламеняване на две души, израснали поотделно и автономно. Усещането прилича на безшумна експлозия във всяка една от тях. Влюбеният е с грешното впечатление, че общува с обекта на своето желание. Обичаният обект е просто човек, участвувал нарцистично в същото изживяване - съвпадение на мига. Стремежът да бъдеш близо до обичания обект се дължи на любопитството двете изживявания да бъдат сравнени, подобно на отражения в различни огледала.

"Александрийски квартет" преоткрива модерния роман. Тук са събрани всички човешки истории, всичко ви очаква, за да ви възпламени, всички са прекалено важни, никой и нищо не може да бъде пренебрегнато.

Лорънс Дърел (1912-1990) е един от най-обичаните и уважавани британски автори, въпреки че той се определя по-скоро като космополит. Животът и творчеството му бележат целия XX век. Тетралогията "Александрийски квартет" е най-забележителното му произведение, за което мнозина смятат, че Дърел заслужава да спечели Нобелова награда за литература.
Рекламни коментари
Една от литературните сензации на XX век. Предизвикателен, емоционален и поетичен шедьовър!
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Lawrence Durrell, 1957
The Alexandria quartet: Gustine
First publishing in 1957
Faber and Faber Limited, London

Въведено от
vog
Създадено на
Обновено на

Промени
...

Корици 2