Лорънс Дърел
Жюстин • част първа

Автор
Лорънс Дърел
Заглавие
Жюстин
Заглавие на том
част първа
Подзаглавие
Александрийски квартет
Издателска поредица
Александрийски квартет №1
Авторска серия
Александрийски квартет №1
Тип
роман
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
второ
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Екзистенциален роман, Интелектуален (експериментален) роман, Любовен роман, Роман за съзряването, Съвременен роман (XX век)
Теми
XX век, Линеен сюжет с отклонения, Модернизъм, Неореализъм, Поток на съзнанието, Психологизъм, Психологически реализъм, Четиво за възрастни
Преводач
Иглика Василева
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2000
Редактор
Светла Евстатиева
Технически редактор
Ангел Йорданов
Коректор
Светла Евстатиева
Оформление на корица
Иван Тодоров Домузчиев
Предпечатна подготовка
AMG Adv.
Издател
Издателска къща „Кръгозор“
Град на издателя
София
Година на издаване
2010
Адрес на издателя
ул. „Светослав Тертер“ 2
Печат
Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“
Други полета
© Иглика Илиева Василева, превод
© Иван Тодоров Домузчиев, дизайн на корицата
Носител
хартия
Печатни коли
14
Формат
60/90/16
Брой страници
224
Подвързия
твърда
Цена
16 лв.
ISBN
978-954-771-240-9
УДК
820-31
Анотация
„Александрийски квартет“ на най-големия стилист на британската литература, Лорънс Дърел, е тетралогия за мистерията на човешката душа, любовта и страстта, за спомените и познанието, постижимо от хората. Всеки роман от тази необикновена и екзотична поредица разказва историята на любовта и човешките взаимоотношения от различна гледна точка и набляга на един от четиримата главни герои — Жюстин, Балтазар, Маунтолив и Клия.
Самият древен и мистичен град, Александрия, е петият главен герой. В него малко преди Втората световна война се събират персонажите на четирите романа.

Първият от четирите романа — „Жюстин“ — е опитът на разказвача да разбере любовната си връзка с красивата и загадъчна Жюстин. Да бъдеш обладан от любовта, да изградиш архитектурата на желанието…
Колко лекомислено е да си представиш влюбването като сходство на умовете, на мислите; едновременното възпламеняване на две души, израснали поотделно и автономно. Усещането прилича на безшумна експлозия във всяка една от тях. Влюбеният е с грешното впечатление, че общува с обекта на своето желание. Обичаният обект е просто човек, участвувал нарцистично в същото изживяване — съвпадение на мига. Стремежът да бъдеш близо до обичания обект се дължи на любопитството двете изживявания да бъдат сравнени, подобно на отражения в различни огледала.

„Александрийски квартет“ преоткрива модерния роман. Тук са събрани всички човешки истории, всичко ви очаква, за да ви възпламени, всички са прекалено важни, никой и нищо не може да бъде пренебрегнато.
Информация за автора
Лорънс Дърел (1912–1990) е един от най-обичаните и уважавани британски автори, въпреки че той се определя по-скоро като космополит. Животът и творчеството му бележат целия XX век. Тетралогията „Александрийски квартет“ е най-забележителното му произведение, за което мнозина смятат, че Дърел заслужава да спечели Нобелова награда за литература.
Рекламни коментари
Една от литературните сензации на XX век. Предизвикателен, емоционален и поетичен шедьовър!
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Lawrence Durrell, 1957
The Alexandria quartet:
Justine
First publishing in 1957
Faber and Faber Limited, London
Въведено от
vog
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Промени

Корици 3