Робърт Чалдини
Влиянието: Психология на убеждаването

Автор
Робърт Чалдини
Заглавие
Влиянието: Психология на убеждаването
Подзаглавие
Как да получаваме съгласието на др. и да се противопоставяме на чуждото влияние
Издателска поредица
Библиотека „Бизнес“
Тип
ръководство, самоучител, наръчник
Националност
американска
Език
български
Категория
Психология
Жанр
Бизнес, Психология
Теми
Бизнес, Управление, Мениджмънт
Преводач
Христина Буюклиева
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2005
Редактор
Милена Попова
Издател
Изток-Запад
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Носител
хартия
Брой страници
507
Подвързия
твърда
Цена
22 лв.
С илюстрации
да
ISBN
954-321-151-5
УДК
316.6(02.062)
Анотация
Робърт Чалдини е най-цитираният съвременен социален психолог в света, а е написал само и единствено тази книга (определяна вече като класика). Как е възможно това? Тя наистина е най-информативната и увлекателна книга, написана някога, за влиянието на хората един върху друг, подкупваща читателя с лекия, достъпен стил и ефектно, като в криминален роман поднасяне на материала, а същевременно си остава строго научен труд, в който се анализират механизмите на мотивацията, усвояването на информацията и вземането на решения. Но обяснението на нейния успех следва да се търси другаде — в огромната практическа значимост на разкритите в нея принципи (затова и въз основа на нея са написани десетки други книги).

Всеки ден всеки от нас е в ролята на убеждаващ някого да вземе някакво решение (в личния живот или в професионалната си дейност) или сам е подложен на опити да му бъде оказано влияние — атакуват ни не само с телевизионни реклами или презентации в дома ни, ами буквално на всеки ъгъл някой невинно ни подава листче, картичка и се стреми да облекчи портфейла ни. Хората, които го правят, може и да не са чели точно тази книга, но са обучени да използват описаните в нея механизми. Жертвите им обаче обикновено не само не ги знаят, но дори и не ги подозират. Затова авторът непрекъснато ни учи как да се защитаваме от тези манипулации.

Разбира се, милионният й тираж не се дължи само на това — тя може да се ползва и като настолна книга от използващите чуждите несъзнавани реакции за свои цели, с подробно описаните в нея шест основни механизма, които карат човека да действа като автомат, без да мисли.
Оттук и огромната й значимост за бизнеса — навсякъде където трябва да се продават стоки или застраховки, да се убеждават клиенти, да се водят преговори, да се разработват рекламни или PR-кампании, маркетингови стратегии и т. н.
Не на последно място тя си остава и най-важната книга по психология на убеждаването, съответно едно от най-добрите учебни помагала (с петнайсет преиздания) по социална психология, конфликтология и мениджмънт.
Съдържание
Благодарности / 7
Въведение / 9
Първа глава. Арсеанлът за оказване на влияние / 16
Втора глава. Реципрочността / 41
Трета глава. Обвързване и последователност / 105
Четвърта глава. Социалното одобрение / 194
Пета глава. Харесването / 274
Шеста глава. Властта и авторитетът / 340
Седма глава. Дефицитността / 385
Епилог. Мигновено влияние / 441
Бележки / 454
Библиография / 472
Индекс / 487
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Influence: The Psychology of Persuasion
© 1984, 1993 by Robert B. Cialdini
Въведено от
dao
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии
Промени

Корици 2