Менелаос Лундемис
Черешите ще цъфнат и тази година

Автор
Менелаос Лундемис
Заглавие
Черешите ще цъфнат и тази година
Издателска поредица
Библиотека „Избрани романи“ №3
Тип
роман
Националност
гръцка
Език
български
Категория
Художествена литература
Преводач
П. Петров, С. Шишков
Език, от който е преведено
гръцки
Редактор
Георги Христов
Художник
Александър Поплилов
Художествен редактор
Васил Йончев
Технически редактор
Кръстю Георгиев
Коректор
Елка Георгиева, Юлия Минева, Анастасия Златанова
Оформление на корица
Александър Поплилов
Издател
Народна култура
Град на издателя
София
Година на издаване
1959
Адрес на издателя
ул. Гр. Игнатиев 2-а
Други полета
Библиотека избрани романи
Шарлота Бронте
1. Джейн Еър
Елза Триоле
2. Среща на чужденци
Менелаос Лундемис
3. Черешите ще цъфнат и тази година
Уилям Сароян
4. Човешка комедия
Бертолт Брехт
5. Просяшки роман
Галина Николаева
6–7. Битка по пътя
Фьодор Панфьоров
8. На кръстопът
Мичел Уилсън
9. Живот сред мълнии
Алберто Моравия
10. Чочара
ПРЕМИЯ
Пиер Данино
Дневникът на майор Томпсън
(хумористичен роман)
Носител
хартия
Дадена за набор/печат
7. V. 1959 г.
Печатни коли
18 5/8
Издателски коли
27,55
Формат
84×108/32
Поръчка
27 (812)
Брой страници
298
Тираж
15,080
Подвързия
твърда с обложка
Цена
10,10 лв.
Анотация
В „Черешите ще цъфнат и тази година“ известният прогресивен гръцки писател Менелаос Лундемис по съвсем своеобразен начин постави въпроса за гражданското съзнание и обществената отговорност на човека въобще и в частност на писателя.
Даровитият, но затворен в своите лични изживявания млад писател Верголис търпи неуспех след неуспех в литературното поприще. Отчаян, сломен и физически, той отива на продължителна почивка и лечение при лелята на своя най-близък приятел Венетос. Там, сред красивата природа на Атика, младият човек се влюбва в осиновената дъщеря на един богаташ, който притежава наблизо вила. Девойката, Фуйя, отговаря на чувствата на Верголис. Случва се обаче нещастие — Фуйя бива изнасилена от втория си баща. От срам и мъка тя избягва от дома си, без да се обади на своя любим.
Младият писател изпада в още по-мрачна безнадеждност. Случаят го среща с един комунист, който се скита нелегален из страната. От разговорите, които води с него, Верголис осъзнава истинското призвание на писателя — да служи на истината и народа.
Информация за автора
Менелаос Лундемис (псевдоним на Димитрис Валасиадис), изтъкнат гръцки поет и прозаик, е роден през 1912 г. в село Агиа Киряки, Източна Тракия (според други данни — Истанбул) в бедно семейство. Израства в град Ялова, Турция, на Мраморно море. След малоазийската катастрофа (1922) семейството му се премества в Гърция. Скоро остава сирак и започва отрано да се бори с живота: работник, ваксаджия, артист, учител на село, надзирател при строителство на мост и др. В ІV клас на гимназията е изключен, както и от всички гимназии в страната — по политически мотиви. Печата от 1927 г. От 1938 г. живее в Атина и работи като библиотекар. Първата му книга „Корабите не хвърлиха котва“ (разкази) излиза през 1938 г. и получава държавна награда. През войната издава още един сборник с разкази и роман. Участва в съпротивата срещу хитлеристките окупатори. След Втората световна война, в годините на гражданската война, в продължение на 10 г. лежи в затвори и концентрационни лагери, защото не се отказва от продължаването на борбата. Издава 45 книги — романи, стихове, разкази. През 1958 г. емигрира в Румъния. През този период посещава Китай и Виетнам. През 1976 г. му е върнато гръцкото гражданство и се връща в родината си. Поезията му е събрана в поетичния сборник „Вик към целия свят“ (1954) и др. Превеждан на много езици — руски, китайски, виетнамски, полски, румънски, български, немски и др. У нас са преведени романите му „Заоблачава се“, „Едно момче брои звездите“, „Черешите ще цъфтят и тази година“ и др. Превежда редица чужди (най-вече румънски) писатели на гръцки език. Умира от инфаркт на 22.01.1977 г. в Атина. Смята се за най-четения гръцки писател след Казандзакис.
Бележки
Преди първа страница има цветна вложка с портрет на автора.
Въведено от
gogo_mir
Завършено от
dijon
Създадено на
Обновено на
Източници
https://literaturensviat.com/?p=109052
Промени

Корици 6