Ангел Сарафов
Педра Пинтада

Записът е непълен. (липсва обложката)

Автор
Ангел Сарафов
Заглавие
Педра Пинтада
Издателска поредица
Библиотека „Приключения и научна фантастика“ №96
Националност
българска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Категория
Приключенска литература
Редактор
Николай Мишляков
Художник
Асен Старейшински
Художествен редактор
Иван Стоилов
Технически редактор
Лазар Христов
Коректор
Ана Ацева
Библиотечно оформление
Борис Ангелушев
Издател
„Народна младеж“ — издателство на ЦК на ДКМС
Град на издателя
София
Година на издаване
1965
Адрес на издателя
ул. „Калоян“ 10
Други полета
Ангел Петков Сарафов
Носител
хартия
Дадена за набор/печат
13.VII.1965 година
Подписана за печат
20.XII.1965 година
Печатни коли
20,50
Формат
1/16 59/84
Поръчка
154
Брой страници
328
Тираж
16000
Подвързия
твърда с обложка
Цена
1,10 лв.
УДК
886.7-31
Анотация

Кога е открита Америка? Неопровержими доказателства потвърждават, че преди петдесет века финикийски, сумерски и критски ладии са прекосявали Атлантика и са навлизали до средното течение на река Амазонка. Много надписи по крайбрежните скали, в които се говори за древните богове на Ориента — Ваал, Танит и Серапис, както и разчетените криптограми по някои скални масиви, доказват, че Америка е била позната на древните моряци.
Пръснатите из зеления океан на амазонската джунгла загадъчни знаци и рисунки, както и старинните индиански легенди на местните племена събудили интерес сред учените. От организираните през 1925 и по-късно през 1951 и 1953 година експедиции обаче не се завръща никой, за да разкаже за капитулацията на белите изследователи пред ужасите на джунглата и дивите индиански племена.
Трагичният завършек на тези експедиции не обезкуражава трима учени изследователи, които жертвуват всичко, за да се впуснат в изясняване на загадките на амазонската джунгла. Убедени, че изрисуваните скали „Педра Пинтада“ ще им открият един избледнял през столетията откъс от историята на човечеството, те тръгват по останалите от миналото следи.
След много трудности, опасности и премеждия те успяват за първи път да прекосят джунглата на Серра Парима и сляпа случайност ги надвесва над ревниво пазения от тресавища, зверове и отровните стрели на невидимите му защитници легендарен град Ма Ноа.
Книгата запознава читателя не само с джунглата и дивите й обитатели, с бита, вярванията и легендите на неизвестни още индиански племена, но и с археологическите находки, направени по тези места през последните две десетилетия.

Информация за автора

Авторът на „Педра Пинтада“ Ангел Сарафов е роден през 1917 година в София. По професия е архитект. Ползвайки чужди езици, има възможност да следи новостите в литературата, техническите и научните публикации в наши и чуждестранни издания. От няколко години сътрудничи в технически и популярни списания за младежта.
През 1959 година му прави впечатление обнародваната в немското списание „Орион“ статия на бразилския археолог д-р Алберто Делрио, озаглавена:        „Загадъчни надписи и криптограми по река Амазонка“.
Заинтригуван както от изнесените в нея резултати от тридесетгодишната археологична дейност по поречието на „Голямата река“, така и от трагичния завършек на трите експедиции за откриването на легендарния град в джунглата — Ма Ноа, за който говорят старинни документи от бразилската национална библиотека, авторът потърсва литература, изясняваща подробности по тези въпроси. Допитва се и до Академията на науките в Рио де Жанейро, която го информира и насочва към интересуваща го литература и документален материал.
От описанията на етнографа Ерих Вустман, прекарал дълго време в бразилската джунгла при неизвестни още индиански племена, се запознава със старинни легенди и предания. В тях намира запазили се през вековете спомени и връзки със събития, станали в далечните предколумбийски времена на територията на Екваториална Америка. Това го навежда на мисълта да опише както резултатите от археологичната дейност в Амазония, така и живота на непокварените от цивилизацията примитивни племена в джунглата.

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Източници
Анотация: сайта на ПУК!
Връзки в Мрежата
Библиографии
Чужди рафтове

Корици 4