Вера Мутафчиева
Последните Шишмановци

Автор
Вера Мутафчиева
Заглавие
Последните Шишмановци
Издателска поредица
Библиотека „България в образи. Книги за видни българи“ №10
Националност
българска
Език
български
Категория
Българска литература
Редактор
Веселин Панайотов
Художник
Любен Зидаров
Художествен редактор
Тончо Тончев
Технически редактор
Лазар Христов
Коректор
Мария Рачева
Библиотечно оформление
н.х. Борис Ангелушев
Издател
„Народна младеж“ — издателство на ЦК на ДКМС
Град на издателя
София
Година на издаване
1969
Печат
Държавен полиграфически комбинат „Димитър Благоев“, София
Носител
хартия
Дадена за набор/печат
28.II.1969 г.
Излязла от печат
25.VI.1969 г.
Печатни коли
15,50
Формат
1/32 84/108
Номер
941 Б
Поръчка
83
Брой страници
248
Тираж
25000
Подвързия
твърда с обложка
Цена
1,29
УДК
886.7-31, 949.72.032.24
Анотация
Новата книга на Вера Мутафчиева е посветена на последните български царе, на първите робски години, на трагичните изменения в българското общество непосредствено след падането на Търново и Видин. Техен фон са малко известните събития в европейския Югоизток пред лицето на завоевателя, както и черното ежедневие вече в завоюваните земи.
Между героите на романа изпъква Фружин, намерилият спасение в изгнание син на Иван Шишман. Другият син на царя — Искендер — е изменил на рода си и приел висок османски сан. В поляризацията между тези две сюжетни линии — съдбите на Фружин и на Искендер — са разкрити двата пътя на болярството на поробените народи: борбата и измяната.
Като историческо градиво са използвани османски и западни хроники, както и някои нови изследвания.
Рекламни коментари
БЪЛГАРИЯ В ОБРАЗИ
Книги за подвизите и родолюбието на великите българи, прославили името на България. Книги за ония, които създадоха безсмъртния пантеон на родината и оставиха като звезди имената си на нейното небе. Дълга е огърлицата от имена, чиято светлина ще краси не само героичното ни минало, но ще озарява и пътя на поколенията. Годините не само не загасиха тази светлина, но я разпалиха още по-ярко. Нима ще помръкне някога славата на основателя на българската държава Исперих, на факлоносеца на златния век на българската книжнина Симеон, на крилатата конница на Шишман? Ще заглъхнат ли някога родолюбивите слова на Паисий, огненият завет на Левски, великата омраза и любов на Ботев? Ще потъне ли в забрава ваятелската дарба на Уста Генчо, ореолът на Караджата, самодивската смърт на Хаджи Димитър, легендарното величие на Чавдар войвода, безсмъртното дело на Благоев и Димитров? Българската земя през всички исторически епохи е раждала титани на мисълта и делото, на подвига и революцията, на чука и палитрата. Непрекъснато, без да се спазва историческата хронология, в библиотека „България в образи“ ще излизат редица книги за именити българи.
Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии
Промени
Чужди рафтове

Корици 7